Јужнокорејски политичар ги обвинува жените за зголемените машки самоубиства

Политичар во Јужна Кореја е критикуван за опасни и неаргументирани коментари, откако го поврза порастот на машките самоубиства со сè по „доминантната“ улога на жената во општеството.

Во извештајот, градскиот советник во Сеул, Ким Ки-дук, тврди дека зголемувањето на учеството на женската работна сила со текот на годините им го отежнало на мажите да најдат работа и да најдат жени подготвени да се омажат за нив.

Тој рече дека земјата неодамна „почна да станува општество во кое доминираат жени“ и дека тоа може „делумно да биде одговорно за зголемување на обидите за самоубиство од страна на мажите“.

Јужна Кореја има една од највисоките стапки на самоубиства меѓу богатите земји во светот, но има и една од најлошите рекорди за родова еднаквост.

Коментарите на советничката Ким беа критикувани како најнови во низата бесчувствителни коментари дадени од машки политичари.

Советникот Ким, од Демократската партија, стигна до својата проценка кога ги анализираше податоците за бројот на обиди за самоубиство направени на мостовите долж реката Хан во Сеул.

Извештајот, објавен на официјалната веб-страница на градскиот совет, покажа дека бројот на обиди за самоубиство покрај реката се зголемил од 430 во 2018 година на 1.035 во 2023 година, а од оние кои се обиделе да си го одземат животот, процентот на мажи се зголемил од 67 на проценти до 77 проценти.