Дали е ова најскапата куќа во Хрватска?! Цената е луда, 32 квадрати за 382 илјади евра

Во стариот центар на градот Умаг се продава мала куќа од 32 метри квадратни по цена од 2.870.000 куни (околу 382.000 евра), што е приближно 12.000 евра за метар квадратен, пренесува Glas Istre. Се наоѓа зад парохиската црква, покрај брегот, на шеталиштето Св. Аџија.

Сопственикот одлучил да го продаде по таа цена, нудејќи го во исто време на Република Хрватска, на општината Истра и на градот Умаг, бидејќи е културно добро, па имаат право на првенствено купување. Но, на последната седница на градскиот совет на Умаг, советниците едногласно изгласаа дека нема интерес за користење на правото на првенствено за наведениот имот.

Имено, како што им објасни на советниците заменик-раководителот на Управното одделение за управување со имот, градежништво и одржување II, Маја Галовиќ, станува збор за имот кој се наоѓа на атрактивна локација во историското јадро на старото градско јадро.

Чештица е културно добро бидејќи староградското јадро на населбата Умаг е дел од населбата запишана во Регистарот на културни добра на Република Хрватска. Врз основа на тоа, во согласност со Законот за заштита и зачувување на културните добра, сопственикот, пред да го изложи на пазарна продажба, мора прво да го понуди на Република Хрватска, на општината и на градот Умаг за иста набавна цена, со уплата на понудената цена во рок од 30 дена од денот на склучување на договорот. Со оглед на тоа дека општината Истра не изразила интерес за купување на овој имот, градот Умаг морал да се изјасни, пренесува „Глас Истра“.