АВИОН КОЈ ЈА НАПАДНА ЈУГОСЛАВИЈА ЛЕТА БЛИЗУ СРБИЈА! Ова е најопасниот бомбардер на светот, вреден повеќе од 300 милиони долари! ВИДЕО

0

Во вторник, на 30 мај, американскиот бомбардер „Б-1Б Лансер“ ќе го прелета Сараево од 13 до 15 часот.

Соединетите Американски Држави објавија дека бомбардерот „Б-1Б Лансер“ ќе го прелета Сараево во вторник, на 30 мај, од 13 до 15 часот, пишува „Кликс.ба“. Овој авион ќе лета во име на симболичното пријателство меѓу Соединетите Американски Држави и Босна и Херцеговина.

B-1B Lancer е бомбардерот кој има најголема носивост со конвенционално наведувано и ненаведено оружје во американските воздухопловни сили. Бомбардерот има конфигурација на крило/трупот со променлива геометрија и мотори со турбофан што горат потоа, што овозможува долг дострел, маневрирање и голема брзина.

Има и напредни системи за таргетирање, навигација и комуникација, како и електронски системи за самозаштита и заглавување. „B-1B Lancer“ е многу разновиден авион со повеќенаменски вооружен систем и се користи во различни операции низ светот.

Бомбардерот има импресивни перформанси и носивост и држи многу светски рекорди за брзина, носивост, опсег и време на полетување. Производител на овој бомбардер е компанијата Боинг, а цената на еден таков бомбардер е 317 милиони долари.

За прв пат беше користен во борба за поддршка на операциите против Ирак за време на операцијата „Пустинска лисица“ во декември 1998 година, а во 1999 година, шест такви бомбардери беа користени во операцијата „Милост Ангел“ во Сојузна Република Југославија, намалувајќи повеќе од 20 проценти од вкупната количина оружје..