Австралија ги затемнува светлата за Часот на планетата Земја

0

Знаменитостите на Австралија, вклучително и Сиднејската опера и Сиднејскиот пристанишен мост, вчера се стемнија еден час како дел од глобалното движење за подигање на свеста за климатските промени и загубата на природата.

Часот на планетата Земја 2023 има за цел да ја подигне свеста за важноста на дрвјата и природата за дивиот свет, заедниците и менталната и физичката благосостојба на луѓето. „Исклучувањето на светлата е симболичен гест.

Првиот чекор кон заземање став за нашата планета и повикување на поголема акција за климатските промени и загубата на природата“, изјави за Ксинхуа менаџерот за ангажман на Часот на планетата Земја во Светскиот фонд (WWF) Австралија Кери Мејџор.

Мејџор се надева дека настанот може да поттикне повеќе Австралијци да направат мали прекини во нивниот секојдневен живот и да размислат што можат да направат за да помогнат во забавувањето на уништувањето на шумите.