Агелер: Украина ќе победи со сета наша помош

На конференцијата „Украина – две години херојство“, американската амбасадорка во земјава, Ангела Агелер, денеска истакна дека по почетокот на војната, украинските херои продолжуваат да се борат и дека нивната храброст и сила извојувале мали и големи победи и покрај фактот што претрпеа големи загуби.

Украина, рече Агелер, ќе победи со сета наша помош и за тоа нема алтернатива.

„Тие не само што спречија голем непријател, туку го спречија влегувањето на руската стока на светскиот пазар, продолжија да обезбедуваат и обезбедуваат електрична енергија и услуги, ја реформираа земјата и одат напред кон членство во трансатлантските институции. Украина ќе победи со сета наша помош. Нема алтернатива“, рече Агелер на конференцијата во Скопје, организирана од Амбасадата на Украина.

Обврските, нагласи американскиот амбасадор, се многу поголеми од границите на Украина.