Адвокатот на Тачи: Обвинителството го збуни контекстот на настаните

Започнаа седниците во Специјализираните комори на Косово во Хаг, за случајот против Хашим Тачи, Кадри Весели, Јакуп Красниќи и Реџеп Селими.

Еден ден по презентирањето на обвинителниот акт од страна на обвинителите на Специјализираното обвинителство, денеска на ред се бранителите на обвинетите.

Адвокатот на поранешниот претседател Тачи ја започна одбраната на својот клиент, објаснувајќи го контекстот на настаните во 1998-99 година.

Според него, обвинителите целосно го збуниле контекстот на настаните бидејќи моќта во војната ја имале полицијата и југословенската војска.

Тој рече дека по офанзивата на српската војска, на крајот на 1998 година, ОВК била речиси уништена.

Адвокатот рече дека фактите за тоа што се случило на терен треба да се стават во временски контекст. Адвокатот почна да објаснува кој е Тачи во 1998 година, млад човек, 30 години, студент.

Тој рече дека мотивот е многу важен во овој судски случај. Тој рече дека Тачи воопшто нема потреба да учествува во злосторства бидејќи знае колку е важна поддршката од западните земји.

„Извршени се злосторства, но не мотивирани и не како што е опишано во обвинението. Тој го известил и СС на ОН, но се спротивставува и ги отфрла тврдењата дека злосторствата биле извршени на широко распространет и систематски начин од страна на ОВК“, рече адвокатот. .

Тој рече дека насилството било резултат на неконтролирани дејствија, имало одмазда и расчистување на сметките, поради немање повоена контрола.

„Имаше гнев и омраза кај протераното и вратеното население по војната. Злосторствата извршени од српскиот режим го објаснуваат насилството на населението“, рече адвокатот на Тачи.

Адвокатот ја обрна вниманието на изјавата на црногорскиот претседател Мило Ѓукановиќ, во 1999 година, кој рече дека она што го трпат Србите, Црногорците и Албанците е резултат на постапките на Србија.