АКО ВИ СЕ ТРЕСАТ РАЦЕТЕ: ЕВЕ ШТО ЗНАЧИ ЗА ВАШЕТО ЗДРАВЈЕ

0

Најверојатно, ништо. Благата „нестабилност“ во рацете е нормална за секого, а се нарекува физиолошки тремор.

Овие нормални вибрации понекогаш може да се влошат, најчесто по консумирање премногу кафе или кога сте изложени на хроничен стрес.

Прескокнувањето оброци и земањето одредени видови лекови, исто така, може да го влоши треперењето на рацете.

Исто така, можно е да имате суштински тремор, безопасна (но фрустрирачка) состојба која може да се појави во четириесеттите и педесеттите.

Околу половина од луѓето со овој проблем имаат член на семејството кој го имал ова нарушување. Лековите на рецепт може да помогнат, но многу голем број луѓе се чувствуваат совршено добро без нив.

Ретко, треморот може да биде знак за невролошко нарушување, како што е Паркинсонова болест или мултиплекс склероза.

Ако почувствувате тремор кога рацете ви се во мирување или ако забележите проблеми со рамнотежата и координацијата, би било добро да направите невролошки преглед.