Ако ги користите овие три фрази, вие сте емотивно поинтелигентни од повеќето луѓе

САМО 36% од луѓето ширум светот можат точно да ги идентификуваат своите емоции, покажа истражувањето спроведено од д-р Тревис Бредбери, експерт за емоционална интелигенција. Но, што всушност е емоционалната интелигенција? Дали постојат одредени фрази кои би можеле да ги покажат вашите емоционално интелигентни особини?

Според д-р Мелани Мекнали, психолог и автор на ,,Емоционално интелигентниот тинејџер”, емоционалната интелигенција значи дека личноста е свесна и ги разбира своите мисли и емоции, како и дека може да го регулира однесувањето кога е вознемирена или возбудена и да разбере како другите реагираат што чувствуваат и што мислат.

Психологот Ема Сепала, д-р, која предава емоционална интелигенција на Факултетот за менаџмент на Јеил и авторка на ,,СУВЕРЕН: Поврати ја својата слобода, енергија и моќ во време на расеаност, неизвесност и хаос”, додава уште една карактеристика: поврзаноста. Таа ја дефинира оваа особина како способност за успешна комуникација со другите, овозможувајќи им на сите да се чувствуваат видени, слушнати, ценети и признаени.

Кои се придобивките од емоционалната интелигенција?

Ако овие карактеристики ви звучат познато, голема е веројатноста дека сте емоционално интелигентни и ова е нешто на што најверојатно ќе сакате да продолжите да работите и да го подобрувате, особено затоа што има многу придобивки поврзани со оваа состојба.

Предностите на високата емоционална интелигенција се:

  • Подобра комуникација и односи со другите;
  • Способност да се остане смирен под стрес;
  • Подобрени шансите за вработување;
  • Позитивни искуства на другите по разговорот со вас – другите се чувствуваат видени, слушнати, ценети и признаени;
  • Подобра емпатија и разбирање на другите;
  • Емоционално саморазбирање кое може да доведе до ефективно одлучување
  • Упорност која води до постигнување цели и мултитаскинг;
  • Самомотивација која поттикнува независност;
  • Самоконтрола која управува со меѓучовечките односи.

Со други зборови, ако имате висока емоционална интелигенција, веројатно ќе имате подобри односи со партнерот, членовите на семејството и пријателите, ќе се вработите на работата што ја сакате и ќе ги постигнете целите што си ги поставивте. Ако често ги користите следните три фрази, можеби веќе уживате во овие придобивки или можеби сте на пат кон нив со развивање на вашата емоционална интелигенција.

,,Чувствувам…”

д-р. Мекнали вели дека фразата која започнува со зборовите „Јас чувствувам“ и вклучува што чувствува поединецот, зошто се чувствува така и што им треба укажува на емоционална интелигенција. На пример, можете да кажете: „Се чувствувам лошо бидејќи кујната е во хаос. Би сакал да можеш да ми помогнеш да ја исчистам“.

„Ова покажува висока емоционална интелигенција бидејќи личноста го изразува она што го чувствува, а потоа прави нешто во врска со тоа. За разлика од тоа, некој со ниска емоционална интелигенција може да избегне да оди во кујна бидејќи е премногу преоптоварен и не разбира зошто (ниска самосвест ) или може да има пасивно-агресивни или отворено агресивни коментари кон другите за тоа колку тие не соработуваат (недостаток на саморегулација)“, вели д-р Мекнали.

,,Сакам да…”

Фразата што започнува со „Сакам“, според д-р Сепала, често е онаа што покажува емоционална интелигенција. Објаснува дека може да биде израз на се што некој сака, од едноставни работи до посложени работи.

„Таквата фраза покажува дека човекот е во склад со себе и има способност да ги потврди и почитува своите желби“, вели таа.

,,Здраво, како си денес?”

д-р. Султаноф вели дека со оваа фраза емотивно интелигентната личност покажува љубопитност, што им дава до знаење на другите дека се интересни.

Зошто некои луѓе имаат повисока емоционална интелигенција од другите?

„Емоционалната интелигенција најпрво се учи дома. Децата ја апсорбираат од своите родители, па ако моделираат здрава самосвест, имаат добри вештини за саморегулација и силни интерперсонални вештини, веројатно е дека децата ќе прераснат во возрасни со висока емоционална интелигенција. “, вели д-р Мекнали.

Дополнително, емоционалната интелигенција може да се научи на училиште, од пријателите, колегите и преку медиумите како што се книгите, телевизијата, филмовите и социјалните мрежи.

Како што наведува д-р Султаноф, емоционалната интелигенција може да се развие, но бара постојан напор и пракса, како што е учење на која било активност заснована на перформанси, како што е свирење музички инструмент, играње спорт или станување професионалец (на пример, доктор, медицинска сестра, терапевт, и така натаму).

„Емоционалната интелигенција е најефикасна кога станува дел од структурата на нечиј живот. Тоа значи дека е интегрирана во нечие битие и не е вклучена или исклучена. Таа едноставно е дел од неговото битие“, вели таа.