„АКО КОСОВО СЕ ПРИКЛУЧИ НА СОВЕТОТ НА ЕВРОПА, МОЖЕМЕ ДА ОЧЕКУВАМЕ ПОДЕЛБА НА БИХ, ИТАЛИЈА И Белгија! Експертите сметаат дека ова е ОПАСЕН ПРЕСЕДАН

0

Комитетот на министри на Советот на Европа одлучи да започне процедура за разгледување на барањето  на Косово за прием во организацијата . Против неоснованиот предлог беа Шпанија, Романија, Кипар, Азербејџан, Грузија и Унгарија.

Најголемо изненадување беа земјите кои се воздржаа: БиХ, Грција, Словачка и Украина. За овој предлог гласаа Црна Гора и Молдавија. Според гласањето, барањето на Приштина ќе биде проследено до Парламентарното собрание на Советот на Европа, а според најавите гласањето за прием на Косово во СЕ може да се очекува за околу една година.

Претседателот на Србија денеска зборуваше за значајни, длабоки и суштински промени во надворешната политика, кои нема да бидат тектонски, туку суштински.

Аљбин Курти, Совет на Европа

Кога станува збор за пресвртот во надворешна политика, Вучиќ истакна дека во следните три недели ќе биде подготвена стратегија според која ќе се применува принципот на реципроцитет, односно како некој е кон нас, така и ние сме кон него, со акцент на фактот дека пријателските земји мора да бидат пред другите, но и дека ако некој не го почитува територијалниот интегритет, нема да го почитуваме ниту нивниот, пред се поради воздржаноста на Украина, БиХ и Молдавија на вчерашното гласање во Советот на Европа.

Вучиќ заклучи дека ова е голем срам за Советот на Европа, што некој се прима со надгласување и дека никогаш во историјата не се случило да биде примена меѓународно непризнаена земја или земја со проблем со територијалниот интегритет.

Во емисијата „Усијање“ гостуваа Мина Зиројевиќ од Институтот за компаративно право и Невен Цветиќанин од Институтот за општествени науки и претседател на Форумот за стратегиски студии, каде што се осврнаа на оваа одлука на Комитетот на министри на Советот на Европа .

– Едноставно кажано, тоа е држава која не постои. За секоја меѓународна организација потребно е државата да биде призната, а тоа значи дека е призната од ОН или во краен случај дека има меѓународно признат суверенитет, односно дека има граници и средена ситуација за територијален интегритет. Тука нема бидејќи првенството нема согласност од Србија, што не е прифатено од малцинство од светските земји. Потоа истото што беше прекинато беше дека гласањето беше едногласно. Па прифатија држава, која не е држава, да аплицира. Ова е многу опасен преседан бидејќи ова е земја која е во Европа. Го имавме случајот со Кипар, но во кој се влезе во целина. Иако овде не е така, Србија влезе во Советот на Европа како целина со Косово, а сега сакаат да ја одвојат територијата – рече Зиројевиќ и додаде:

Ќе видиме за една година дали работите ќе се сменат и речиси сум сигурен дека ќе се променат. Она што е навистина опасен преседан е што денес утре може да се поддржи и секој дел од Европа што ќе се отцепи од својата матична земја. Босна и Херцеговина може да бидат 2 субјекти кои ќе аплицираат. Белгија може да се подели на два дела, Италија на три.

– Заклучокот е дека Приштина малку по малку се приближува до меѓународните организации и сега се поставува прашањето што може Србија да направи освен да лобира. Се очекуваше Унгарија да се воздржи, а таа беше против прием. Унгарија се грижи за сопствениот интерес. Кога ја гледаме војната во Украина, Унгарија се позиционираше така што има свој посебен глас и се бори за свој посебен глас во ЕУ и НАТО. Затоа, ваквото гласање не значи дека Унгарија ќе ја напушти ЕУ или НАТО или дека ќе го признае Косово, туку тоа го направи од свој интерес за да покаже дека има посебен глас. Тоа е како на состанок на фирма кога некој има свој интерес и му вели на шефот „Јас те почитувам тебе и компанијата, но имам свое мислење, за да го сменам мислењето, понуди ми ова и она“ – изјави Цветичанин и додаде:

– Сега да разговараме објективно и да не кажуваме бајки, Приштина има моќни сојузници. Сето ова во Советот на Европа е демонстративна вежба. Ние во Србија мора да знаеме со што се соочуваме. Сите оние кои мислат дека утре треба да одиме на Косово, но мораме да бидеме свесни за силите на страната на Приштина.