АЛАРМ ВО МОСКВА: Откриени се последиците од нападите со беспилотни летала врз рафинериите, во март РУСИЈА ИЗГУБИ ОГРОМЕН ДЕЛ ОД ПРОИЗВОДСТВОТО НА НАФТА

Украинските беспилотни летала што ги погодија некои од најголемите руски рафинерии за нафта во текот на март парализираа речиси една десетина од производството на гориво!

Во моментов, според Ројтерс, 13 отсто од вкупниот капацитет на постоечките единици за примарна преработка на нафта во руските рафинерии е во режим на итно гаснење. Ако се земат предвид само рафинериите кои произведуваат бензин и дизел гориво, економијата изгубила околу 9 отсто од производството или нешто повеќе од 77.000 тони дневно во однос на рафинираната нафта.

Акумулираните вонредни прекини во рафинеријата, поради нападите на украинските беспилотни летала, достигнаа 3,5 милиони тони – што е 10 пати повеќе од вкупниот број за претходните две години. Во исто време, бројот на оштетените капацитети за преработка на нафта се зголеми тројно, а до средината на март обемот на итни прекини беше 1,4 пати поголем од планираните ремонти.

На 12 март, рафинеријата за нафта Лукоил Нижни Новгород-НОС беше оштетена од напад на беспилотно летало. Производството на дизел гориво во фабриката е намалено за речиси половина, од 10.600 на 6.000 тони дневно, а производството на бензин за четвртина на 5.700 тони дневно.

Следниот ден, на 13 март, беше оштетена најголемата рафинерија на нафта Роснефт во Рјазан, која доставува гориво за Москва и регионот. По пожарот во фабриката прекинати се единиците АТ-6 и АВТ-4.

  • Како резултат на тоа, фабриката загуби третина од производството на бензин (3.300 тони дневно) и повеќе од половина од производството на дизел гориво (5.800 тони дневно) – пресмета Ројтерс.

Веќе на 16 март, како резултат на напад со дрон, се запали единствената оперативна единица за преработка на нафта во втората рафинерија Роснефт во Сизран. Поради ова фабриката која произведуваше 4.300 тони дизел гориво и 2.000 тони бензин дневно престана да работи. Резервната единица АВТ-5 е технолошки неактивна долги години и ќе биде потребно време да се стартува, но дури и да се случи, рафинеријата ќе може да произведе само половина од претходните количини на бензин, велат изворите на Ројтерс.

Падот на производството веќе предизвика скок на големопродажните цени на горивата.

Еден тон АИ-95 на Меѓународната берза за стоки и суровини во Санкт Петербург во понеделникот чинеше 63.361 рубља, што е рекордно високо ниво од септември и за 12 отсто поскапо од почетокот на март.

Цената на АИ-92 го достигна максимумот од октомври – 50.957 рубли за тон, додека цената на зимскиот дизел беше највисока од ноември и изнесуваше 65.481 рубљи за тон.