Али Ахмети: Албанците со другите сограѓани мора да ја водат државата кон ЕУ

 Претседателот на ДУИ, Али Ахмети, придружуван од неговите колеги вечерва ги продолжи средбите со граѓаните на општина Врапчишти. Пред присутните, покрај градоначалникот Ахмети, се обратија и претседателот на Собранието Талат Џафери, првиот потпретседател на Владата Артан Груби, генералниот секретар на БДИ Али Ахмети, пратеникот Бајрам Кадрија и првиот човек на огранокот на БДИ Врапчишти Неби Реџепи.

Денеска ми е жал што класот не го научи сето тоа бидејќи имаше голем интерес. Сакам да се задржам на две прашања за дискусија, зошто се обврзуваме, а против што се обврзуваме? Посветени сме на мир, стабилност, безбедност, проверка, благосостојба. Во гласањето треба да се вклучат сите политичарки, без разлика дали е голема или мала партија, да видиме како се и како биле овие политичарки, сите без исклучок! Слушаме обвинувања и клевети за кражби, но јас не се занимавам со празни изговори дека не сум, не сум, се ќе ти докажам. Посветени сме на обединување на политиките во државата, затоа што сега е решавачкиот момент за единство и заеднички јазик, сега е моментот за про-ЕУ фронтот. Албанците заедно со нашите сограѓани мора да се обединат, па да не се зафаќаме со теми поврзани со изминатите 20 години, туку да гледаме во иднината. ДУИ е излезена од важни процеси, затоа мора да се инвестира во младите и да се жртвуваме за нивно најдобро, јас имав 40 години кога ја почнав војната, па денес многу генерации пораснаа со ДУИ. Се залагаме против бирократијата, за транспарентност и отчетност бидејќи тоа се пари собрани од даночните обврзници. Скринингот мора да биде завршен во ноември, така што овој процес мора да го поминеме чекор по чекор. Имаме уште многу работа, бидејќи само така се приближуваме до Европа, така се постигнува подобар стандард и се запира миграцијата и луѓето остануваат и се враќаат во својата земја. Ајде да ги обединиме сите Албанци, да го направиме фронтот про-ЕУ, да ги повикаме нашите македонски сограѓани и да ја водиме оваа земја кон ЕУ, со НАТО добивме толку многу. имаме безбедност во државата и сме еднакви со сите земји членки. Се бориме против криминалот, корупцијата, поделбите, поделбите, затоа што работевме и ќе работиме за единство и зближување околу заедничка платформа, за новите генерации, затоа што на нивни плеќи се креваат другите генерации. Се гордеам со нашите кадри, бидејќи тие ме прават да вцрвенувам каде и да не претставуваат, затоа мора да инвестираме во квалитетни кадри, изјави Ахмети.

Талат Џафери – претседател на Собранието

Доволно зборував за Чеграни, па нема да зборувам повеќе, бидејќи мислам дека доволно зборував и во Собранието. Ви благодарам многу за овие две успешни децении. Ако во 2002 година многу млади овде беа деца, денес тие се нова генерација која се држи до државните процеси и идеалите на ДУИ, рече Џафери. 

Артан Груби – прв вицепремиер

Денес конечно италијанската компанија ИРД ДОСТАВИ БАНКАРСКА ГАРАНЦИЈА И го потпиша договорот за надзорен консултант за проектот Коридор 8. Во четврток во 09:00 часот ќе го потпишеме договорот со избраната компанија и ќе започнеме со работа со Бехтел Енка за Коридорот 8. , со автопат со три ленти и ќе ја поврземе нашата држава со Албанија и не само. Тоа е супер голем проект, така што само за овој проект издвоивме 300 милиони евра, од сите капитални инвестиции, од општиот буџет од 800 милиони евра, 300 милиони одат само за овој проект. Дали некогаш сме биле помоќни во владата? НИКОГАШ, појасни Груби.

Фатон Ахмети – генерален секретар на ДУИ

Од формирањето на ДУИ, забележани се многу промени во однос на политичките промени кај нас. Албанците од несакан народ станаа фактор, од народ со основни барања станаа со универзитети, знаме и јазик, добивме државни функции за кои не се мислеше дека ги раководат Албанците. Со визијата на Али Ахмети станавме дел од НАТО, а сега продолжуваат напорите да станеме дел од ЕУ. Овие состаноци ни помагаат да ја елаборираме идејата за нашето членство во ЕУ, па со нетрпение го очекуваме разговорот за да ги слушнеме вашите идеи и размислувања. ДУИ треба да стане уште помоќна структура, секогаш да биде покрај граѓаните, потенцира Ахмети.

Бајрам Кадрија – пратеник

Ќе се фокусирам на две области во текот на овој мандат, но и порано. Прво, како еден од основачите на ДУИ, сакал-нејќе се навраќам во 2002 година кога потпишавме да ја формираме оваа партија, нашата куќа. Со оваа куќа презедовме обврски, идеи кои треба да ги бираме, а не да нè избираат други, бидејќи доволно се направи со негирање на нашите права. Ни рекоа дека џабе сте со оваа иницијатива за формирање на ДУИ, но ние успеавме и 20 години сме на политичката сцена. Отсекогаш сме имале доверба во визијата на Али Ахмети и ќе останеме со него до последен здив. Второ, нормално не е завршена целата работа, затоа што може и подобро, но целта е секогаш добра. Демократската политика на ДУИ ја направи Македонија членка на НАТО, целиме кон ЕУ и веќе водиме со ОБСЕ. Горди сме денес на кадарот што ДУИ, административците, лекарите, полицијата и многу други професионалци. ДУИ во Собранието води повеќе комисии, со по два члена, па и таму даваме целосен придонес за реализација на нашата платформа. Тие никогаш не губат од идеалот на партијата, и тој на Али Ахмети, па ние сме секогаш покрај него. Многу партии дојдоа и отидоа затоа што не успеаја затоа што немаа добри намери, ДУИ е тука и сега се обидува да создаде про-ЕУ фронт, додаде Кадрија.

Неби Реџепи – шеф на огранокот на ДУИ Врапчишти

Справувањето со гласачот, отчетноста и разговорот со граѓаните е основата на ДУИ, затоа сме овде вечерва во организација на лидерот Али Ахмети. Средби кои даваат сила да молчиме и да работиме во насока на реализација на нашите цели, предвидливоста на Али Ахмети, ДУИ продолжува кон новиот идеал, оној за членство во ЕУ. Заедно ќе успееме да бидеме дел од Европа, како што станавме дел од НАТО. Заедно кон нашите цели до нивна реализација. Визијата на Али Ахмети и вредностите изградени од академијата на ДУИ несомнено ќе ве водат во овој процес, како што ве водиме во другите крупни процеси 20 години по ред. Тие што ги жртвуваа своите животи не се заборавени, затоа денеска мора да работиме посветено и плодна младост, полна со нови и професионални кадри. Оваа посветеност даде невиден пример во нашата земја, со гласањето што се одржа пред неколку месеци по методот еден член еден глас, модел досега невиден во ниту една политичка партија, зајакнувајќи го демократскиот идеал на ДУИ. Ние како ДУИ две децении го направивме најдоброто што е можно, затоа што оставаме белег на нашата политика за Албанците во оваа земја и тоа се прави само со нашиот лидер Али Ахмети. Претседателот веројатно се сеќава на оваа сала, беше оштетена и дотраена, но на владина седница кадри на ДУИ издвоија средства за санирање на оваа сала каде што вечерва ја одржуваме оваа средба. Финансиравме технички и инфраструктурни проекти колку што можевме, секогаш во насока на реализација на мисијата на Али Ахмети, рече Реџепи. Ние како ДУИ две децении го направивме најдоброто што е можно, затоа што оставаме белег на нашата политика за Албанците во оваа земја и тоа се прави само со нашиот лидер Али Ахмети. Претседателот веројатно се сеќава на оваа сала, беше оштетена и дотраена, но на владина седница кадри на ДУИ издвоија средства за санирање на оваа сала каде што вечерва ја одржуваме оваа средба. Финансиравме технички и инфраструктурни проекти колку што можевме, секогаш во насока на реализација на мисијата на Али Ахмети, рече Реџепи. Ние како ДУИ две децении го направивме најдоброто што е можно, затоа што оставаме белег на нашата политика за Албанците во оваа земја и тоа се прави само со нашиот лидер Али Ахмети. Претседателот веројатно се сеќава на оваа сала, беше оштетена и дотраена, но на владина седница кадри на ДУИ издвоија средства за санирање на оваа сала каде што вечерва ја одржуваме оваа средба. Финансиравме технички и инфраструктурни проекти колку што можевме, секогаш во насока на реализација на мисијата на Али Ахмети, рече Реџепи. во рамките на ДУИ издвоија средства за уредување на оваа сала каде што вечерва ја одржуваме оваа средба. Финансиравме технички и инфраструктурни проекти колку што можевме, секогаш во насока на реализација на мисијата на Али Ахмети, рече Реџепи. во рамките на ДУИ издвоија средства за уредување на оваа сала каде што вечерва ја одржуваме оваа средба. Финансиравме технички и инфраструктурни проекти колку што можевме, секогаш во насока на реализација на мисијата на Али Ахмети, рече Реџепи.