Американска компанија за генетски истражувања објави дека се украдени лични податоци на 6,9 милиони корисници

0

– Компанијата за генетски истражувања „23andMe“, со седиште во американската сојузна држава Калифорнија, објави дека во октомври хакери украле лични податоци на речиси 6,9 милиони корисници.

Според пишувањето на весникот Хил, неименуван портпарол на компанијата дал изјава во врска со податоците што се прогласени за „украдени“ во октомври.

Портпаролот објави дека се „пристапило“ кон личните податоци на приближно 5,5 милиони корисници во базата на податоци на компанијата, која ја обезбедува услугата „релативно пронаоѓање“.

Наведувајќи дека хакерите, исто така, пристапиле до податоците на профилите на семејното стебло што содржат информации за идентитетите на 1,4 милиони луѓе, портпаролот наведува дека се „украдени“ податоците на луѓе поврзани со околу 14.000 профили и дека е дојдено до податоците на многу повеќе луѓе.

Во октомври компанијата објави дека „податоците се украдени“ и дека води истрага во врска со случајот.

По завршувањето на истрагата објавено е дека хакери дошле до профилите на 0,1 отсто од неговите корисници (речиси 14.000 профили).