Американска конгресменка тврдела дека е Еврејка, но било откриено дека е внука на нацист

Републиканската конгресменка од Флорида, Ана Паулина Луна, лажела за своето еврејско потекло, тврдат новинарите на „Вашингтон пост“.

– Татко ми ме воспита како месијански Евреин. И јас сум мал дел од Ашкенази – изјави Луна за Jewish Insider во ноември 2022 година.

Но, не само што Луна речиси сигурно не е Евреин, туку според неколку членови на семејството, според Вашингтон пост, дедото на Луна од страна на таткото, Хајнрих Мајерхофер, кој почина во 2003 година, служел во вооружените сили на нацистичка Германија кога бил тинејџер во 1940-тите.

Инсајдер ја интервјуираше Луна за реакцијата на фактот дека пратеничката Марџори Тејлор Грин, позната по нејзиниот заговор „Еврејски вселенски ласер“, ја поддржа кандидатурата на Луна за Конгресот.

– Ако беше антисемитска, зошто ме поддржа? Во никој случај, форма или форма не би се ставила во позиција да се дружам со некој таков, па едноставно не гледам дека Марџори Тејлор Грин е таа личност.

„Ако видам дека тоа се случува на десната страна, јас сум првата личност која ќе го осуди тоа и ќе рече: „Еј, тоа не е во ред”. Не се согласувам со тоа“, рече Луна.

„Вашингтон пост“ објави дека Луна, која сега се смета за првата Мексиканско-Американка која ја претставувала Флорида во Конгресот, еднаш се опишала себе си како личност која има потекло од Блискиот Исток или Источна Европа или пак има еврејско потекло.