АМЕРИКАНЦИТЕ ПРОВЕРУВААТ ДАЛИ ИМАШЕ ШПИОНСКА ОПРЕМА: Објавени фотографии од остатоците од соборениот кинески балон 

Кина отсекогаш тврдеше дека балонот бил за цивилна употреба и дека во САД влегол случајно поради „виша сила“.

Во саботата, американски борбен авион Ф-22 собори кинески балон со ракета воздух-воздух од типот Сајдевиндер , за која Пентагон тврди дека била наменета за шпионирање, односно снимање тајни воени објекти.

Остатоците од балонот биле расфрлани на голема површина, а нуркачите на американската морнарица веднаш тргнале да ги извлечат.

Американската морнарица објави фотографии од остатоците од балонот што прелета над САД.

Во соопштението се вели дека морнарите кои ги извлекле посмртните останки во неделата биле дел од тимот за експлозиви на морнарицата.

Уредот сега ќе биде проверен за да се види дали навистина се работи за шпионска опрема.

Балонот, за кој се верува дека е со големина колку три автобуси, летал на голема надморска височина и се урнал на околу шест наутички милји од брегот на САД во 20:39 часот во саботата.

Објавено е и видео од моментот на уривање на балонот, на кое се гледа како голем бел предмет паѓа кон морето по мала експлозија.

Би-би-си известува дека Кина отсекогаш тврдела дека балонот бил за цивилна употреба и дека влегол во САД случајно поради „виша сила“ . Поради балонот дури го сменија и шефот на метеоролошката служба.