Америка во минатото беше нападната со балони од Азија

0

Од ноември 1944 година до април 1945 година, јапонската војска лансираше околу 9.300 балони кои беа пренесени со воздушни струи од Јапонија до Северна Америка.

Воздухопловните сили на САД во неделата потврдија дека собориле кинески шпионски балон што бил забележан на небото над Соединетите држави пред неколку дена, настан кој ги враќа сеќавањата на нападите со балон извршени од јапонските сили против САД во светот. Војна II. Хина.

Од ноември 1944 година до април 1945 година, јапонската војска лансираше околу 9.300 балони кои беа пренесени со воздушни струи од Јапонија до Северна Америка.

Балоните исполнети со водород имале механизам кој ги држел на надморска височина од 10.000 метри околу три дена, што било доволно за силна воздушна струја да ги донесе на територијата на САД.

Балоните носеа комбинации на запаливи и експлозивни бомби.

Првото оружје со интерконтинентален дострел

Јапонците сакаа балоните да експлодираат во шумските области на Америка и да предизвикаат пожари, одвлекувајќи ги САД од војната додека се обидуваа да се борат со пожарите дома.

Бомбите со балони, кои Јапонците ги нарекоа „Фу-Го“ беа првото оружје што имаше интерконтинентален дострел, а тие летови беа напади со најдолг дострел во историјата на војувањето до тој момент.

Точно два дена по лансирањето на првиот балон, патрола на американската морнарица кај брегот на Калифорнија забележала остатоци од уредот и јапонски ознаки во морето, па го предупредиле ФБИ.

Дури две недели подоцна, кога беа пронајдени повеќе фрагменти од балон во морето, американската војска ја сфати важноста на предупредувањето.

Загриженост дека носат хемиско оружје

Во текот на следните четири недели, извештаите за балони се појавија низ американскиот Запад, бидејќи Американците почнаа да пронаоѓаат ткаенина од балони или да слушаат експлозии.

Војската на почетокот се загрижила дека носат хемиско или биолошко оружје.

Тие се сомневаа дека балоните биле лансирани од блиските јапонски логори за релокација или германските логори за воени заробеници.

Балонските бомби, од кои околу 300 беа пронајдени или видени во САД и Канада, а некои во Мексико, не предизвикаа голема штета бидејќи дојдоа во сезоната на дождови, но сепак однесоа шест животи.

Најпрвин информациите за балоните биле скриени

Свештеникот Арчи Мичел, неговата бремена сопруга Елси и уште пет други деца отишле на пикник во Орегон на 5 мај 1945 година.

Децата го откриле балонот и случајно го активирале експлозивот, а преживеал само свештеникот.

Американските власти, кои првично ги чуваа информациите за балоните во тајност за да спречат ширење на паника и дезинформации, решија по инцидентот да ја информираат јавноста за да спречат несреќи.

Јапонската армија веќе одлучи да ја прекине програмата бидејќи немаше информации за ефектите од балоните-бомби, а загинатите Американци ја имаа несреќата да бидат убиени од балоните што беа лансирани последни.