Апасиев го понижува Собранието на Македонија, го вади чевелот за да ги запечати амандманите

0

Двајцата пратеници на партијата „Левица“ вчера го прекршија деловникот на македонското Собрание, па поради оваа причина на мерки против нив предупреди и претседателот на македонското Собрание Талат Џафери, меѓу другото рече дека пратеникот Борислав Крмов ќе треба да ја плати материјалната штета предизвикана во делот на собраниската сала каде го скршил параванот на спикерот, информира Телеграфи Македонија.

Подоцна, претседателот на Крмов, Димитар Апасиев, ги прекрши правилата за бонтон во Собранието со соблекување на чевелот и симулирање на запечатување на документи со амандмани кои не беа прифатени од неговата партија, во процесот на расправа за измените на Деловник за работа на Собранието. Амандманите на „Левица“ не беа прифатени од раководството на Собранието бидејќи беа отпечатени од службите на Собранието.

Апасиев од говорницата на Собранието рече „Еве и јас ќе си го извадам чевелот, како напаѓачот на Џорџ Буш во Ирак, и на овие документи ќе им ставам печат со амандмани кои вие ги нарекувате некои со печат, а некои без печат“.

И по недоличното однесување на пратениците Крмов и Апасиев, за да се спречи одобрување на Деловникот на Собранието, тој беше изгласан од мнозинството и ќе важи за пратениците од новиот парламентарен состав.

Инаку, овие гестови на пратениците на „Левица“ не се единствените, бидејќи претходно имаа конфликт со претседателот на Собранието, Талат Џафери, а во поздравниот говор во Собранието минатата година на Урсула фон дер Лајен, Претседателката на Европската комисија, Апасиев беше видена како бучава и и го даде средниот прст на излез.