Апелациониот суд го откажа рочиштето за „Титаник 2“, Мијалков избега од обвинението

0

Јавната расправа за „Титаник 2“ во Апелациониот суд е одложена за 13 април, а дотогаш кривичното гонење на Сашо Мијалков ќе застари.

На седницата на која требаше да се разгледуваат претставките, присуствуваше само Мијалков, спроведен од струшкиот затвор, како и Бедредин Ибраими, кој рече дека не добил покана, туку дошол по информации од јавен карактер. Останатите обвинети не беа уредно поканети.

Судијата Ѓоко Ристов, кој е прв човек на Советот, го презакажа судењето за 13 април. Според обвинителството, предметот против Мијалков истекува на 7 април, додека одбраната смета дека истекува на крајот на март.

На повторното судење Мијалков е осуден на 2 години затвор. Претходно, првото судење со слична казна беше поништено од скопска Апелација и вратено на повторно судење во Кривичниот суд.

Првото судење во двата суда се одолговлекуваше цели 5 години, главно поради неколкуте болести на Мијалков од СОВИД-19.

Други обвинети во овој случај се заменикот и претседател на ПДШ, Мендух Тачи, поранешните членови на ДИК, Бедредин Ибраими, Сашо Срцев, Влатко Сајковски и Анета Стефановска и немаат шанса да се спасат до застареност.