Арта Билали-Зендели: „За Албанците сонцето изгрева на запад“, пратениците Албанци ќе гласаат за уставните измени

0

Пратеничката на ДУИ, Арта Билали Зендели на ТВ21 зборуваше за ставот на пратениците Албанци против процесот на уставни измени.

Таа рече дека Албанците отсекогаш тргнувале од изреката на ренесансниот човек Сами Фрашери „дека за Албанците сонцето изгрева на запад“.

„Не мислам дека ниту еден албански пратеник нема да гласа за интеграција на Македонија во ЕУ и не сакам да ги коментирам моите колеги или нивните настапи со конкретни имиња. За Албанците сонцето изгрева на запад и нема да имаме поместување од овој став што го кажа метеорологот Сами Фрашери“, рече Арта Билали-Зендели.

Таа зборуваше и за процесот на одвојување на Македонија од Албанија на патот кон НАТО. Според неа, оваа поделба го продолжи патот на Македонија кон интеграција во Атлантската алијанса.

Мора да апелираме до крај да не се одвојуваме од пакетот со Албанија“, рече Билали Зендели.