Баку: Претседателот на Албанија, Бегај, се сретна со азербејџанскиот претседател Алиев

0

„Одлуките што ги донесовме за зајакнување на нашата соработка докажуваат дека постои многу високо ниво на пријателство и братски односи меѓу нашите земји“, рече Илхам Алиев пред неговата средба со Бегај, соопшти Претседателството на Азербејџан.

– Претседателот на Албанија, Бајрам Бегај, и претседателот на Азербејџан, Илхам Алиев, на средбата во Баку, главниот град на Азербејџан, разговараа за билатералните односи и за проширување на соработката меѓу двете земји.

„Одлуките што ги донесовме за зајакнување на нашата соработка докажуваат дека постои многу високо ниво на пријателство и братски односи меѓу нашите земји“, рече Илхам Алиев пред неговата средба со Бегај, соопшти Претседателството на Азербејџан.

Алиев, исто така, му се заблагодари на Бегај за неговото учество на тридневниот Глобален форум во Баку, што заврши во саботата, нарекувајќи ја нивната средба „одлична можност да се допрат важните точки од нивната плодна билатерална соработка“.

Бегај укажа на средбата со Алиев во албанскиот главен град Тирана во ноември 2022 година и рече дека треба да се работи на унапредување на билатералната соработка, особено во областа на економијата и туризмот.

„Го имаме Трансјадранскиот гасовод и мораме да направиме повеќе за да ја гасифицираме целата земја“, рече Бегај.

„Особено сега, во време кога прашањето за енергетиката е многу важно. Гасот е исто така многу важен. Многу сме среќни што се заложивте и што го добивме вашето пријателство“, додаде тој.

Во соопштението се истакнува и дека лидерите ја оцениле соработката и заемната поддршка меѓу нивните земји како дел од меѓународните организации.

„Во разговорот беа разменети мислења за соработка во областа на енергетиката и за проширување на економските и трговските односи. Основањето на Амбасадата на Азербејџан во Албанија и дипломатската мисија на Албанија во Азербејџан беше оценето како позитивен чекор во развојот на билатералните односи“, се вели во соопштението.