Барал работа на бензинска пумпа па го исмевале. Поради тоа се самоубил, обвинет е работникот кој го снимал

Кога оштетениот од негови познаници дознал дека споменатата снимка е објавена на социјалните мрежи, доживеал голема душевна болка

Основниот суд во Бања Лука го потврди обвинението против работникот на бензинска пумпа Вељко Тришиќ (45) од Лакташ, кој го снимал и исмејувал Младен Дулиќ (22) од Лакташ и го раширил спорното видео на социјалните мрежи, по што младиот човек доживеал големи душевни болки, што резултирало со самоубиство.

Окружното јавно обвинителство Бања Лука поднесе обвинителен акт против Тришиќ за кривично дело злоупотреба, тортура и друго нечовечко и понижувачко постапување.

Според наводите во обвинителниот акт од 26.10.2022 година, на бензинската пумпа во Лакташи, откако оштетениот се распрашал за работа кај обвинетиот, кој бил работник на споменатата бензинска пумпа, тој знаел дека оштетениот бил помлад човек без животно искуство и намалени интелектуални способности, му понуди обичен лист хартија во кој го уверуваше дека пополнува апликација за работа.

– Ја вклучил камерата на мобилниот телефон за да го сними целиот процес на пополнување на наводното барање за работа и му поставувал прашања кои немаат врска со работата само за да го исмејува и се однесувал со жртвата на начин што го навредува човечкото достоинство – се наведува во обвинението.

Се додава дека подоцна преку Вибер им го препратил видеото на колегите, свесен дека на таков начин ќе го наруши достоинството на оштетениот, што му била намерата и дека такво видео ќе допре до пошироката јавност.

-Оштетениот кога од негови познаници дознал дека споменатата снимка е објавена на социјалните мрежи, доживеал голема душевна болка поради повреда на неговата личност и повреда на неговото достоинство, поради што во октомври си го одзел животот 28. 2022 година, со бесење во помошниот објект на семејната куќа во Лакташи – пишува во обвинителниот акт.

Исто така, се нагласува дека пријавениот спрема друг постапил на начин со кој го навредува човечкото достоинство и со тоа сторил кривично дело злоупотреба, тортура и друго нечовечко и понижувачко постапување.