Бежоска: Гледаме знаци за намалување на инфлацијата, но треба да бидеме внимателни

0

Гледаме позитивни сигнали за намалување на инфлацијата, која е во надолен тренд од октомври минатата година, но сепак треба да одржуваме претпазливи монетарни политики. Ова го изјави гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска Бежоска на панел дискусијата „Монетарната и фискалната политика во светот во висока инфлација“, што се одржа во Скопје.

„По овој редослед, можеме да видиме дека дестабилизацијата и инфлацијата се совпаднаа со олеснување на некои влијанија, барем според истражувањето на очекувањата на Европската унија. Во високата инфлација од 10 и повеќе проценти гледаме и намалено учество на компонентите на КПД“, изјави гувернерката на Народна банка, Анита Ангелловска Бежоска.

Таа нагласи дека има одредени знаци, но додаде дека намалувањето на инфлацијата во некои земји, како нашата, секако ќе зависи од континуитетот на мобилните шокови, од ранливоста на шокови и значителното зголемување на кредитот што ќе ги намали притисоците во тие термини долги и средни.

„Мораме да одржуваме мудри монетарни политики. Но, со оглед на сложените монетарни шокови со кои се соочуваме, важно е монетарните политики да бидат поддржани со фискални политики за да се спречи растот на платите кој не е поврзан со растот на продуктивноста“, рече Бежоска.

Со нејзиниот став се согласи и министерот за финансии Фатмир Бесими, кој рече дека треба да се работи на сите различни гледишта во однос на цените. Тој нагласи дека во подготовките за тешкотиите на зимата тоа им дало простор да воспостават рамнотежа меѓу монетарната и фискалната политика.