Бектеши: Годинава почнува изградбата на гасниот интерконектор со Грција

Во втората половина на февруари ќе биде објавен јавниот повик за изградба на интерконектор за природен гас со Република Грција, а изградбата треба да заврши до крајот на 2024 година. Во моментов се работи на нов интерконектор со Република Србија, додека за интерконекторот со Косово, нашите обврски се исполнети, се очекува одлука од косовска страна за реализација на овој проект, изјави министерот за економија Крешник Бектеши во панелот „Северна Македонија како центар на зелена енергија – како кризата да се претвори во можност“ во вториот ден од конференцијата „Година на нови можности“.

„За косовската страна ги подготвивме сите процедури како документација, ја чекаме нивната одлука дали ќе продолжи изградбата во нивна страна“, рече Бектеши.

Тој нагласи дека речиси сите компании во рамките на ТИРЗ се снабдуваат со природен гас. Природниот гас, како што информира, е од Турција и Грција, затоа што имаме различни извори.

Во моментов, како што истакна министерот, за снабдување со гас се користи зголемениот капацитет на гасоводот со Бугарија.

„Да, тие зголемени капацитети ги користи ЕМВ Шпрондарија која се занимава со увоз и снабдување со природен гас на нивните погони, но и на други потрошувачи како индустријата. Најважно е дека природниот гас што се увезува е од терминалите за ЛНГ во Турција и дел од Грција, што значи дека имаме различни извори од претходно и не сме зависни само од еден извор кој претходно беше Гаспром, рече. Бектеши.

Според министерот, гасот во магацините во Турција и Грција се чува во течна форма пред да се испорача и доаѓа во Северна Македонија преку единствената гасоводна врска со Бугарија. Министерот на панел дискусијата рече дека Владата има стратешка определба да подобрување на диверзификацијата на снабдувањето со природен гас.

Според него, во таа насока е и одлуката на Владата да даде согласност за инвестицијата во ЛНГ терминалот на Александрополис.

Според него, доколку во целост се реализира Националниот план за целосна гасификација на земјата и нејзино поврзување со соседите, секако постои можност Северна Македонија да стане енергетски центар и да ги ужива придобивките од извозот на природен гас во соседните земји.