Бектеши: Доколку не се ослободи дополнителен капацитет на гасоводот со Бугарија, ќе бараме од Европската комисија да не обештети

До крајот на ноември ќе чекаме одговор на нашата реакција и на нашето барање до Европската комисија во однос на наметнатата такса за рускиот транзитен гас што минува низ Бугарија. Нашето барање е ослободување на дополнителни капацитети на гасоводот што го имаме со Бугарија, кој е целосно под закуп на Газпром. Доколку не се ослободат количините потребни за нашите потреби, ќе бараме компензација од Европската комисија за непочитување на нивните директиви и зошто да не бараме правда во меѓународен спор со Европската комисија со Булгаргастранс“, изјави министерот за економија, Крешник. Бектеши на „ТВ24“.

Министерот појасни дека потребите за гас за електраните и индустријата се обезбедени до крајот на месецот со претходно склучените договори, но иако лани е зголемен капацитетот на гасоводот со Бугарија и се додадени 180 илјади кубни метри. , се уште не се пуштени.доволно за да се обезбедат сите потребни количини за целата индустрија.

„Минатата година заедно со премиерот Ковачевски вложивме големи напори и успеавме да ослободиме одредени количини во делот на гасоводот што го имаме со Бугарија, а тука имавме и голема поддршка од САД, ЕК, а во моментов во тој цевковод, околу 180 милиони кубни метри, за кој можеме да ги покриеме потребите на „Нгрохтора“.

До овој момент, ТЕТО и индустријата во целина се снабдуваше на пазарот, генерално се снабдуваше од добавувач кој имаше договор со Гаспром, поради количините што ги имаат земено под закуп од бугарска страна, од минатата година откако ги пуштивме тие количини и Оваа година греалките се снабдуваат со гас од други извори, генерално гасот доаѓа од Азербејџан од други терминали за ЛНГ“, рече министерот Бектеши.

Тој додаде дека за да се задоволат потребите на целата индустрија потребно е од гасоводот да се испуштат уште 200 до 250 илјади нормални метри кубни.