Бектеши: Фирмите го прекршија договорот за намалување на цената

0

 Министерот за економија Крешник Бектеши вечерва поканет во „Магазин Економика“ во Алсат изјави дека голем број компании го прекршиле договорот со Владата за намалување на цените на основните производи, како надомест за субвенционирана струја. . Според Бектеш, Министерството за економија го прифатило извештајот на Пазарниот инспекторат и по завршна анализа не ја исклучува можноста неговиот ресор да и предложи на Владата укинување на мерката за субвенционирање на електрична енергија.

„Имавме повеќе средби со стопанските комори, особено со секторите кои се занимаваат со производство на основни производи, каде сите дојдовме до заклучок дека Владата треба да преземе соодветни мерки за да им помогне на производителите со електрична енергија за да ги намалат цените. на производи кои се нагласени во владината одлука, како што се: леб, масло, тестенини и млеко, особено за деца. Значителен дел од локалните компании, за жал, не го испочитуваа џентлменскиот договор што го постигнавме меѓу Владата и Стопанските комори. Извештајот како министер за економија го прифативме од Пазарниот инспекторат, конечниот извештај треба да се направи до крајот на овој месец.