Бизарна казна за турист: Колку чини да се „малтретира“ морж?

Турист во норвешки Свалбард е казнет со 12,5 илјади норвешки круни (1,1 илјади долари) поради вознемирување на морж.

Турист му пришол на моржот за да го фотографира, поради што бил казнет, ​​пишува весникот VG.

Приближувајќи се кон моржот што лежел на ледена лента, еден човек го прекршил законот за заштита на животната средина на Свалбард.

Конкретно се наведува дека движењата на архипелагот не треба да предизвикуваат непотребно вознемирување на животните.