БИЛКАР ОБЈАСНУВА КОЕ РАСТЕНИЕ Е НАЈДОБАР СОЈУЗНИК ВО БОРБАТА ПРОТИВ СТРЕСОТ: Го поттикнува лачењето на хормоните на среќата!

0

Оптоварени со секојдневната брзање и проверка на списокот со задачи, често сме оптоварени со стрес и грижи. Важно е да се запамети дека во природата можеме да најдеме олеснување за бројни „болки“ на 21 век, како што е стресот!

Од билкарот Марко Стевановиќ дознавме кои лековити растенија можеме да ги користиме како природни антидепресиви за да го подобриме нашето расположение.
Кантарионот е дива и лековита билка. Таа е една од најсилните смирувачки билки. Кантарионот расте на ливади и треба да се бере на еколошки чисти места. Неговото време на цветање е од мај до септември. Се користи освен коренот, со тоа што мора да се користи нож бидејќи има исклучително силни корени. Кантарионот ја има оваа супстанца наречена хиперицин“, објаснува билкарот.

Марко Стевановиќ вели дека хиперицинот го поттикнува лачењето на хормонот на среќата – серотонин и може да се користи кога сме под стрес, забележуваме симптоми на анксиозност и кога се чувствуваме безволни. „Најдобро е да се користи во форма на чај. Се зема една лажица кантарион и се меша со 250 милилитри зовриена вода и се остава да отстои 10 до 15 минути. Потоа се засладува со мед и така се консумира. Цветот и листот се користат за чај – стеблото не се користи. Она што е важно е дека кантарионот не смее да се користи доколку се користат лекови за намалување на крвниот притисок или контрацептивни таблети“, објаснува билкарот. Кантарионот има силни активни супстанции и затоа не се препорачува во горенаведените ситуации. Исто така, треба да се напомене дека не се препорачуваат повеќе од 3 шолји чај дневно.

Маслото од кантарион за надворешна употреба е исто така корисно и може да се користи за разни каснувања од инсекти, модринки и исеченици.