БИЛ ГЕЈТС ГИ ОТКРИЕ СВОИТЕ ПРЕДВИДУВАЊА ЗА ТОА ШТО НЕ ОЧЕКУВА! Дали е ова РЕАЛНО?

0

Бил Гејтс штотуку ги објави своите предвидувања за иднината.

Бил Гејтс многу размислувал за вештачката интелигенција, а сега тие мисли ги ставил на хартија.

Ко-основачот на Мајкрософт во вторникот објави текст на седум страници со наслов „Почна ерата на вештачката интелигенција“, во кој ги изложува своите ставови за иднината на вештачката интелигенција. Тој напиша дека развојот на вештачката интелигенција „е подеднакво фундаментален како и создавањето на микропроцесорот, персоналниот компјутер, интернетот и мобилниот телефон“.

Писмото доаѓа истиот ден кога Google го објави својот чет-бот со вештачка интелигенција, Bard, кој му се придружува на Бинг на Мајкрософт и една недела откако креаторот на ChatGPT OpenAI ја објави долгоочекуваната еволуција на својот модел со вештачка интелигенција, GPT-4.

Гејтс претходно зборуваше за тоа колку е возбуден за иднината на вештачката интелигенција , имено како таа би можела да се користи како учител во образованието или да дава медицински совети на луѓе каде што лекарите не се лесно достапни. Милијардерот во писмото признал и дека е загрижен за вештачката интелигенција, ризикот од луѓето да ја злоупотребуваат и можноста за суперинтелигентна вештачка интелигенција која би можела да „воспостави свои цели“.

Во писмото, Гејтс ги елаборира овие идеи нудејќи размислувања за тоа како вештачката интелигенција може да се користи и како алатка за подобрување на човечката продуктивност, но и како може да помогне за подобрување на глобалните нееднаквости – на работното место, здравството и образованието.

Бил Гејтс

Работник кој е таму да ви помогне во различни задачи

Гејтс пишува за тоа како вештачката интелигенција може да се користи како „дигитален личен асистент“ за подобрување на продуктивноста на вработените – идеја за која претходно зборуваше во февруари . Вештачката интелигенција, интегрирана во дигиталните работни алатки како Microsoft Office, може да помогне во управувањето и пишувањето е-пошта, напиша Гејтс.

Тој додаде дека овие „лични агенти“ генерирани од вештачката интелигенција, опремени со огромно знаење и податоци за нивната компанија и индустрија, исто така може да бидат ресурси за комуникација со вработените.

„Како што компјутерската моќ станува поевтина, способноста на GPT да изразува идеи сè повеќе ќе личи на достапноста на работниците кои ќе ви помогнат во различни задачи“, напиша тој.

Дигитален асистент кој ќе ги преземе работните места на здравствените работници

Во здравствената индустрија, Гејтс напиша дека вештачката интелигенција може да ги ослободи здравствените работници од одредени задачи, како што се поднесување барања за осигурување, пополнување документи и составување белешки за посета на лекар.

Гејтс напиша дека за сиромашните земји, каде што „многу луѓе никогаш не одат на лекар“, вештачката интелигенција може да им овозможи на здравствените работници да бидат попродуктивни со пациентите што ги гледаат. Можно е вештачката интелигенција да помогне и во лекувањето на пациенти кои не живеат во близина на медицински установи, напиша Гејтс.

Вештачката интелигенција веќе се користи во здравството за да се анализираат медицинските податоци и да се дизајнираат лекови, напиша Гејтс, но следниот бран на алатки за вештачка интелигенција може да помогне да се предвидат несаканите ефекти од лекот и да се пресметаат нивоата на дозирање.

За земјоделските култури и добитокот во сиромашните земји, Гејтс напиша дека вештачката интелигенција може да помогне да се дизајнираат семиња прилагодени на локалната клима и да се развијат вакцини за добиток – случувања кои би можеле да бидат особено важни „бидејќи екстремните временски услови и климатските промени создаваат уште поголем притисок врз фармерите кои живеат во сиромашните делови. на земјата“.

Бил Гејтс

Наставниците не заминуваат – но ќе мора да се прилагодат

Гејтс предвиде дека вештачката интелигенција може да го трансформира образованието во следните пет до 10 години со прилагодување на содржината на стиловите на учење, како и учење што ги мотивира учениците.

Вештачката интелигенција, исто така, може да им помогне на наставниците со тоа што ќе им помогне да ги планираат предметите и да го проценат разбирањето на учениците за темите во училницата.

„Дури и кога технологијата се подобрува, учењето сè уште ќе зависи од одличните односи ученик-наставник“, се вели во писмото. „Тоа ќе ја подобри – но никогаш нема да ја замени – работата што учениците и наставниците ја имаат заедно во училницата“.

Гејтс напиша дека вештачката интелигенција, исто така, ќе треба да биде подеднакво достапна за училиштата со ниски приходи во САД и ширум светот „за да не бидат оставени учениците во домаќинствата со ниски приходи.“ Наставниците исто така ќе треба да се прилагодат на учениците кои користат нови технологии. во училницата, како што е GPT.

Училиште, деца, ученик, ученици

Гејтс, исто така, го наведе примерот на наставниците што им дозволуваат на учениците да користат GPT за да напишат прв нацрт на есеј што потоа ќе треба да го персонализираат, пренесува Insider.

„За да го искористиме максимумот од оваа извонредна нова технологија, ќе треба да се заштитиме од ризиците и да ги шириме придобивките на што е можно повеќе луѓе“, напиша Гејтс.