Битиќи: Главниот предизвик е соочување со енергетската криза

Вицепремиерот Фатмир Битиќи, зборувајќи за економската состојба на Северна Македонија, рече дека да се каже дека е многу добра, нема да биде одраз на реалноста.

Тој рече дека сме во многу тешка ситуација поради кризите што ја зафатија не само нашата земја, туку и регионот и континентот Европа.

„Со оглед на тоа што оваа влада датира од август 2022 година, кога пандемијата на Ковид беше на својот врв, потоа во 20221 година кога мислевме дека ќе биде економско закрепнување, почнаа првите знаци на енергетската криза, цела 2022 година со енергетска криза, економска и прехранбена криза, бидејќи синџирот на снабдување со храна запре, 2023 година е сè уште прилично тешка година. Од аспект на тоа како се справува државата, би рекол дека сме на просечно ниво. Не сме таму каде што би сакале да бидеме, но не сме ниту меѓу земјите што го поминале најлошото“, изјави Битиќи во „Интервју во Шења“.

Тој рече дека сегашниот предизвик е енергетската криза, бидејќи има многу висока цена.

Според него, од буџетот се издвоени 250 милиони евра за помош на граѓанинот, што според него е висока цена.

Битиќи рече и дека еден месец инфлацијата била 19,8 отсто, но она што е добро е што трендот по октомври имаме пад, а проекциите се дека во 2023 година ќе завршиме околу 7-8 отсто инфлација.