Битиќи од Брисел: Изборот и патот се јасни, Северна Македонија целосно интегрирана во Европската Унија

Вицепремиерот на Владата, одговорен за економски прашања, координација со економските ресори и инвестиции, Фатмир Битиќи, ја заврши тридневната официјална посета на Брисел, при што Република Северна Македонија го отвори билатералниот скрининг од поглавјата 9 – Финансиски услуги и 28 – Права на потрошувачи и јавно здравје од Кластер 2 – Внатрешен пазар, кој е еден од кластерите на превозници поради неговата големина и важност, бидејќи ги содржи поглавјата за 4-те основни слободи кои се основа на договорот за воспоставување на Европска унија.

Вицепремиерот Битиќи рече дека интегративниот процес на земјата е стабилен и дека изборот е јасен, Северна Македонија е целосно интегрирана во Европската Унија, наод произлезе од средбата со еврокомесарот за економија, финансии, даноци и царина. Паоло Џентилони.со кого оствари средба за време на работната посета на Брисел.

Битиќи истакна дека Џентилони ја потврдил посветеноста и ставот на Европската комисија дека Северна Македонија е од стратешко значење за Унијата.