Битиќи: Со буџетот за 2024 година нема да има повисоки плати за функционерите

„Со буџетот за 2024 година, кој сега се креира и е во завршна фаза, нема да има средства за повисоки плати на функционерите.

Ова денеска го порача вицепремиерот за економски прашања Фатмир Битиќи за платите на функционерите. Тој изјави дека избраните и именуваните функционери нема да се повлечат од покачувањето на платите од 10 отсто, туку Владата ќе одлучи да нема зголемување, пренесува Телеграф Македонија.

Се работи за системско решение и се очекува да биде доставен предлог до Владата“, рече Битиќи.

Вицепремиерот нагласи дека во 2025 година ќе има целосно нова методологија за плати според која платата во јавниот сектор ќе се пресметува со истата методологија што се користи за пресметување на платите на избраните и именуваните лица.

Следната година, пак, јавниот сектор ќе го добие покачувањето на платите што ќе се оствари преку колективните договори на филијалите, што сепак, како што напомена, не може да биде спротивно на принципите на Општиот колективен договор.