Битиќи: Странските компании и Владата имаат стабилно партнерство за работа и развој

0

На денешната редовна средба на вицепремиерот за економски прашања, Фатмир Битиќи, беа разгледани главните иницијативи и предлози поврзани со прашањата за енергетика и инфраструктура, во делот на олеснување на процедурите за поставување фотоволтаици во големите производствени компании. и економскиот тим на Владата со Здружението на странски компании со напредно технолошко производство.

На средбата, информираат од прес-службата на Владата, се разговарало за различни предлози и решенија кои би влијаеле на подобрување на условите за водење бизнис во државата, а други теми на средбата биле царините, даноците, државната помош, пазарот на трудот. и длабинска анализа на инвеститорите.

Дел од барањата на Здружението на странски компании со напредно технолошко производство се однесуваа на усогласување на царинските тарифи до ниво на ЕУ, за дополнителни тарифни ознаки за суровини и репроматеријали, продолжување на имплементацијата на Законот за субвенционирање придонеси од задолжителните социјалното осигурување поради покачување на платите, преводот на меѓународните стандарди за финансиско известување и ред други теми кои би ги подобриле условите за водење бизнис во земјава.

„Секогаш со внимание ги слушам коментарите на инвеститорите и отворен сум за коментари како може да се подобрат условите за работење на компаниите. Нашите напори одат кон поддршка на економијата од обновливи извори на енергија, што е многу значајно за нас како Влада“, рече вицепремиерот Битиќи.

Присутните претставници од Асоцијацијата на странски компании го изразија своето задоволство за соработката со државните институции, што е во интерес на економијата и на граѓаните на Северна Македонија во целина.