Бијонсе го прекина партнерството со брендот за спортска облека Адидас

Oткако се здружи со Адидас во 2018 година за повторно да го промовира својот бренд Ајви Парк, Бијонсе се раздели со гигантот за спортска облека, во потег за кој изворите велат дека Холивуд Репортер бил заеднички.

Се вели дека разделбата се должи на креативните разлики помеѓу Ајви Парк и Адидас, при што Бијонсе е возбудена „да го врати својот бренд, да го трасира својот пат и да ја одржи креативната слобода“.

За време на она што Адидас го нарече „партнерство за цел живот“, Ајви Парк лансираше неколку колекции, од кои првата беше лансирана во април 2019 година,  пишува Билборд .

Лансирањето беше целосно опремено со огромна ПР кампања која вклучуваше испраќање на колекцијата до Миси Елиот, Карди Б, Кендал Џенер, Анџела Басет, Сиара, Рис Витерспун и Хејли Бибер.

И покрај мазната промотивна содржина, Ајви Парк очигледно не ја оправда гужвата што ја очекуваше Адидас кога првично и вети на Бијонсе „загарантирани годишни надоместоци и креативна контрола“, се вели во написот на Вол Стрит Журнал  .

Наместо да ги произведе стотиците милиони приходи што ги очекуваше Адидас – компанијата се надеваше дека Ајви Парк ќе се претстави слично како брендот Yeezy на Канје Вест – Ivy Prk оствари помала продажба.

Написот  на Wall Street Journal  исто така покажа разлики во стратегијата меѓу Адидас и Ајви Парк кога станува збор за маркетингот, при што германската мултинационална корпорација се залага за нивниот бренд.

До крајот на 2022 година, Ајви Парк се предвидуваше да достигне 40 милиони долари во продажба, од 93 милиони долари една година порано.

Иако Адидас беше позициониран да изгуби најмалку 10 милиони долари во 2022 година, Бијонсе требаше да го направи истиот износ на компензација како и претходните години: 20 милиони долари.

Бијонсе го лансираше Ајви Парк во 2016 година со сопственикот на Топ Шоп, Сер Филип Грин.

Кога партнерството заврши во 2018 година, Bey’s Parkwood Entertainment доби целосна сопственост на брендот за облека.

И покрај разделбата со Адидас, Бијонсе има многу да размисли за нејзината претстојна ренесансна светска турнеја, која започнува во мај. Мега-турнејата ќе започне во Стокхолм, вклучувајќи датуми низ Европа и Северна Америка.