Благодарение на Програмата за поддршка на млади еколози Д-р Љупчо Меловски, Македонија има 11 нови млади научници

Единаесет млади научници како дел од Програмата за поддршка на млади еколози Д-р Љупчо Меловски, успешно спроведоа 11 научно истражувачки проекти. Станува збор за проекти кои се занимаваат со истражување на биолошката разновидност, но и проекти од областа на заштита на животната средина и кревање на јавната свест.

Младите научници, во присуство на своите колеги и дел од менторите, денеска на настанот во просториите на Македонското еколошко друштво ги презентираа извештаите од своите реализирани проекти.

Во текот на 2022 и 2023 година беа реализирани два истражувања како дел од Програмата за поддршка на млади еколози „Д-р Љупчо Меловски“.

Д-р Драган Арсовски кој е раководител на Програмата за поддршка на млади еколози, истакна дека е горд што младите еколози успешно ги реализираа своите грантови.

„И покрај тоа што во текот на целата година, има толку многу активности кои се потребни за да се реализираат сите овие грантови, на крајот кога младите грантисти ќе ги презентираат своите извештаи, сум екстремно горд за успешно завршената работа. Мислам дека енергијата која ја инвестирам во поддршка за реализирање на грантовите, навистина вреди и допринесува за научната работа во Македонија“, вели Драган Арсовски од Македонското еколошко друштво.

Дел од оние кои реализираа мали грантови, во следните две години добија шанса да реализираат и среден грант.

На настанот присутни беа и новите грантисти од Програмата за поддршка на млади еколози, кои во идните две, односно една година ќе ги реализираат своите грантови.

Македонското еколошко друштво отсекогаш било место на собирање на младите научни умови од екологијата, и активно работи на екуцирање на младите. Преку Мрежата за искуствено учење стотици ученици имаат можност да учат за природните науки, преку експерименти кои сами ги спроведуваат, секако под менторство на спроведувачите на работилниците. Тимот на МЕД е горд што во македонското општество постои голем потенцијал за научно истражувачка дејност.