Благоевград ја одбележува 151-годишнина од раѓањето на Гоце Делчев на споменикот на револуционерот

0

Жителите и гостите на Благоевград ќе ја одбележат 151-годишнината од раѓањето на Гоце Делчев пред споменикот на револуционерот во градот. На плоштадот Македонија ќе се одржи положување венци, соопшти општина Благоевград. 

Споменикот на Гоце Делчев е еден од симболите на градот од неговото откривање на 2 август 1955 година. Тука локалното друштво му оддава почит на Гоце Делчев секоја година и на годишнината од неговото раѓање и на смртта (4 мај 1903 година). Автор на споменикот е скулпторот Крум Дерменџиев. Во неговата изградба учествуваа голем број волонтери. Споменикот во целост е висок 9 метри.