Близнаци родени 30 години откако биле замрзнати како ембриони, растат сосем нормално

0

Близнаците Тимоти и Лидија Риџвеј, родени 30 години откако биле замрзнати како ембриони во април 1992 година, растат и се развиваат како сосем нормални бебиња.

Тие го држат рекордот за најдолго замрзнати ембриони за кои се знае дека се родиле и растат живи и здрави по вештачко оплодување, иако биле складирани во течен азот заедно со илјадници други ембриони. Зачуваните ембриони се замрзнати пред 31 година во Националниот центар за дарување ембриони во САД, а мајка им Рејчел Риџвеј, која инаку има шест деца, овојпат (иако само технички) е само три години постара од новороденчињата.

– Неверојатно е дури и да се размислува за тоа. Скоро сите со кои разговаравме за ова, имаат проблем да го разберат процесот… Сум имал пет години кога Бог им дал живот на овие ембриони!, вели Филип, инаку побожен христијанин.

Родителите имаат намера на близнаците да им ја раскажат приказната за нивното зачнување кога ќе пораснат.

– Ќе се погрижиме нивното посвојување да биде дел од нивната животна приказна. Сакаме тоа да биде нормален дел од нивниот живот, истакна Рејчел.

Таа рече дека тие ќе знаат дека се посвоени и оти тоа ги прави посебни, за човековата историја воопшто.