БЛУД И РАЗВРАТ НА УЛИЦИТЕ НА ПОЗНАТА ЛЕТНА ДЕСТИНАЦИЈА! Се соблекуваат ГОЛИ и фрлаат по граѓани – гневните соседи најавија КАЗНИ!

0

Сплитчани се бесни поради туристите кои прават пустош по улиците на овој град.

Многу луѓе од Сплит живеат од туристи, но многумина не можат да спијат мирно поради туристите. На социјалните мрежи веќе се шират сцени од вакви „гости“ на главните улици, а жителите се бесни поради ваквото недолично однесување. Според Дневник.хр, летната сезона е блиску , а гостите веќе премногу се опуштија.

Еден турист кој дошол во Сплит и покажал на госпоѓата како го снима неговиот гол задник и фрлил шише по неа. Еден турист полугол седна на уметничка скулптура во центарот на градот за да се фотографира . „Не е прв пат, дури и знам дека вршеа нужда и фрлаа секакви работи на улица. За мене ова е катастрофа. Дури и вратата на жената што живее под мене е подигната. Нема култура, ние го достигнавме нултото ниво“, изјави Горана Лескур од Сплит.

„Сезоната за жал уште не е ни почната, гледате дека сме во долги ракави, а она што се случуваше во најсилната, шпиц сезона пред тоа веќе се случува, односно капење во фонтани, мочање по згради, фрлаа шишиња по госпоѓата и го покажа задникот.Според мене , полицијата треба да реагира на таа главна улица каде што има диско клубови и каде што се забележани најголем број инциденти“, изјави претседателката на градскиот округ за Градот, Лара. Араповиќ Боначиќ.

Жителите кои живеат во центарот се бесни бидејќи овие сцени никогаш не завршуваат, а другите туристички места ставија крај на развратот. Градското собрание во Сплит во четврток треба да донесе нова одлука за јавниот ред и мир. Со ова конечно можеше да се санкционира некое недолично однесување, што досега не беше случај. Ова го соопшти и градоначалникот на Сплит Ивица Пуљак.

Ќе ангажираме нови редари и ново обезбедување и мораме на најдобар начин да се подготвиме да покажеме соодветно однесување на нашите гости кои доаѓаат овде во градот“, рече градоначалникот. Според соопштението, може да помогнат и казните бидејќи во иднина мокрењето на јавни површини и на јавни места ќе се казнува со 300 евра, а спиењето во парк на плоштад или улица со 150 евра, така што останува до гостите да се однесуваат добро, во спротивно на редарите да ги казнат .