Боки 13 од лекување се вратил во затвор во предканцерозна состојба

Адвокатскиот тим на Бојан Јовановски, наречен Боки 13, соопштува дека тој се вратил од болничко лекување во затворот „Идризово“ во предканцерозна состојба. Според нив, ваквото однесување е спротивно на препораките на десетици лекари кои го лекувале Јовановски во изминатиот период, спротивно на лекарските мислења и извештаи.

Тие јасно наведуваат дека без прекин на казната не може да се исполнат условите за лекување на метаплазија на желудникот во казнени услови и имајќи ја предвид конкретната ситуација во која се наоѓа.

За преканцерозната состојба на Јовановски ви го пренесуваме и хистопатолошкиот извештај од Институтот за патологија при Медицинскиот факултет во Скопје во кој се вели: „Извештајот одговара на хроничен гастритис со фокуси на интестинална метаплазија“, се вели во соопштението на адвокатскиот тим на Јовановски. .

„Од медицинската документација, која исто така ви ја пренесуваме во целост, јасно е наведено: „Доколку дадените препораки за понатамошно лекување на пациентот не се спроведат во домашни услови, пациентот ќе има трајни последици по животот и здравјето. “. Потсетуваме, Јовановски веќе предупреди дека е мета на невидена и незаборавна тортура, која влијае и на неговото здравје. Враќањето на Јовановски во казнени услови во ваква здравствена состојба не само што е сериозно кршење на неговите права, туку и опасност по неговиот живот.Јовановски очекува дека тортурата против него ќе биде поинтензивна поради сите јавни објави, се вели во соопштението.