Боки 13 ослободен од сите кривични дела! По пет години го прогласија за невин: Апелациониот суд излезе со официјално соопштение (фото)

Укината е пресудата на „Меѓународен сојуз“ со која беше обвинет и осуден Бојан Јовановски, попознат како Боки 13.

Апелација донесе одлука за укинување на осудата на Бојан Јовановски за кривичното дело измама, по жалбите што неговиот правен тим ги достави до Апелација.

Како што се наведува, тој повеќе не се товари за кривичните дела перење пари и профитерство.

Боки 13

Апелациониот суд излезе со официјално соопштение:

,,Апелациониот суд Скопје во интерес на јавноста и медиумите информира дека постапката по кривичниот предмет КОКЖ-153/22, познат во јавноста како „Меѓународен сојуз“, по одржана јавна седница и разгледување на списите во Г. предмет, пресуда, жалби, предлог на Вишото јавно обвинителство Скопје, како и усните изјави изнесени на јавната седница на 24.01.2024 година, а по консултации и гласање на 02.02.2024 година донеле делумна пресуда. почитувајќи ги жалбите на Основното јавно обвинителство за гонење организиран криминал и корупција Скопје и обвинетиот М.Ј од С. на тој начин што пресудата на Основниот кривичен суд Скопје КОК бр.49/20 од 04.07. /2022 година:

Воедно, Апелациониот суд Скопје ги прифати жалбите на обвинетите Б.Ј., Ј.Е., Х.Б. и обвинетото правно лице М.С., сите од Скопје, а по жалбата и пресудата по службена должност на Основниот кривичен суд Скопје КОК. бр.49/20 од 04.07.2022 година од став I од пресудата во врска со обвинетиот Б.Ј од С., за кривично дело Измама од чл.247 ст.4 в.в.ст.1 и кв.45. КЗ и кривичното дело перење пари и друга имотна корист од кривичното дело од чл.273 ст.1 од КЗ.

Вака донесената одлука во целост ќе биде објавена на веб-страницата на судот во рокот утврден со Законот за управување со предметите во судовите“, додаваат од Апелација.