Борел: Израел да не презема воени дејствија во Рафах

Шефот за надворешна политика на ЕУ Жозеп Борел денеска ја повика израелската влада да не презема воени дејствија врз градот Рафах во јужниот дел на Газа, каде што над 1 милион Палестинци побараа засолниште од немилосрдните напади на Тел Авив.

И покрај тоа што го повтори правото на Израел да се брани, Борел рече дека Брисел бара од израелската влада да не презема воени дејствија во Рафах што би ја влошиле и онака катастрофалната хуманитарна ситуација и би го спречиле итно потребните основни услуги и хуманитарна помош“.

Тој го повика Тел Авив да обезбеди заштита на сите цивили во согласност со меѓународното хуманитарно право и да го почитува јан. 26 наредба на Меѓународниот суд на правдата, која тој истакна дека е правно обврзувачка.

Израел е обвинет за геноцид пред МСП, кој во привремената одлука во јануари му нареди на Тел Авив да ги запре геноцидните дејствија и да преземе мерки за да гарантира дека ќе се обезбеди хуманитарна помош за цивилите во Газа.

Борел ја повика и палестинската група Хамас да ги ослободи сите заложници во Газа.

По прекуграничниот упад на Хамас на седми октомври во кој загинаа околу 1.200 луѓе, израелската офанзива во Газа уби повеќе од 28.600 луѓе и предизвика масовно уништување и недостиг на неопходни работи.

Израелската војна против Газа втурна 85 отсто од населението на територијата во внатрешно раселување поради акутен недостиг на храна, чиста вода и лекови, додека 60 отсто од инфраструктурата на енклавата е оштетена или уништена, според ОН.

И покрај меѓународните негодувања, Израел планира копнена инвазија на Рафах, каде има околу 1,4 милиони бегалци. Израелскиот премиер Бенјамин Нетанјаху изјави дека ќе се бори до целосна победа и тоа вклучува моќна акција во Рафах“.