Босанец зборува околу 80 јазици и секој го учи за 2 недели: Сите се прашуваат како е можно, кога ќе ја слушнат вистината – остануваат без зборови (фото/видео)

Мухамед Мешиќ (39) е вистинско чудо од нашите простори! Имено, овој адвокат и полиглот од Тузла зборува повеќе од 73 јазици, постојано учи нови, а неговиот посебен талент луѓето го сметаат за феномен! Првиот странски јазик го научил сосема спонтано, додека со семејството бил на одмор во Грција. И тоа не е сè, веќе на 16 години беше на многу важна функција – тој беше градски советник. Добитник е на престижната награда „Brainswork Make a Difference“ во 2010 година.

Кога се роди во 1984 година, никој не можеше ни да претпостави каков лингвистички гениј ќе биде! На 26-годишна возраст, тој веќе зборуваше 56 јазици.

Мухамед завршил основно и средно училиште во Тузла, а за време на војната често се среќавал со војници на УНПРОФОР од Шведска, Пакистан и Норвешка, и од чиста љубопитност земал неколку зборови на шведски, урду и норвешки.

Досега има работено во над 20 земји на дури четири континенти, а бил и советник на претседателот на Македонија и советник на градоначалникот на Тузла. Моментално е раководител на одделот за осигурување и виш советник во „Keller Grundbau“ во Виена. Дипломирал и право во австриско училиште.

Овој јазичен гениј зборува 12 јазици без никакво откажување и лесно може да комуницира на уште 61 странски јазик.

– Мојот прв контакт во живо со странски јазик беше со грчкиот, кога бев на одмор во Грција со родителите како дете. Да, тоа е она што навистина ме инспирираше. Седев под сенка и ги слушав газдарицата и нејзината ќерка како разговараат за секојдневните работи. Жената ѝ рекла на ќерка си на грчки, буквално преведено, „ова е машина за перење“. Мене тој збор „машина за перење“ ми остана прв во сеќавањето – го опиша Муxамед своето учење на првиот странски јазик.

Од хебрејски до јидски, јапонски и баскиски, ниеден јазик не му е туѓ и брзо учи нови, а тврди дека неговата техника е единство.

– Важно е да имаш желба, а јас ја имав. Силната човечка волја е чудо – најчесто таа е главниот „виновник“ за нашите успеси. Светот изгледа поинаку на другите јазици, додека сите овие различни мисли на странски јазици имаат способност да создадат сосема нова слика отколку на само еден јазик. Поинаква е перспективата кога преведувате еден збор на неколку јазици – изјави тој еднаш за Ал Џезира.

Во просек, на Мухамед му требаат две до три недели за да ја совлада елементарната комуникација и основите на јазикот.

– Знаеш, понекогаш не е доволно само да сакаш, треба да бидеш упорен. Така е и кога се во прашање јазиците, како и сите науки. Мора да го пронајдете најлесниот и најефикасен начин да го совладате материјалот и ако сте упорни, успехот е неизбежен епилог – истакна тој.

Мухамед Мешиќ

Мухамед рано почнал да чита и пишува, а од мал му било многу поприродно да пишува од десно кон лево. Родителите читале што напишал во огледалото, а и денес тој прави белешки на состаноците на хебрејски или арапски.

– Според некои мои дефиниции, течно зборувам јазик кога можам да остварам независна секојдневна комуникација, како онаа што ја имате кога седите со некого во автобус. Јазиците што ги зборувам подолго и со кои подолго се дружам, како англиски, италијански, португалски, турски, се јазици што ги зборувам доста добро – Мухамед е скромен.

На почетокот на студиите го привлекувале науките како што се јапонологијата, семитистиката и јудаистиката, а најблиски места за изучување на тие науки биле Белград и Виена.

– Откако завршив градежно, работам во градежна фирма, а бидејќи завршив право, работам и како правник. Со оглед на тоа дека многу сакам јазици и сакам да патувам, да запознавам луѓе, други култури и земји, ова е идеален ангажман за мене. Од 360 дена во годината, повеќе од 200 дена поминувам во авион. Секогаш патувам на разни предавања, семинари, обуки… Но, не се каам – заклучи Мешиќ.

Што е савантизам?

Имено, според Википедија, кај него е потврден тип на савант синдром, а неговата надареност привлекува академски интереси.

Савантизмот е вродено или стекнато ментално нарушување во развојот на мозокот, од кое кај личноста со ова нарушување се развива „недостижно“ ниво на ментални способности или таленти во една или повеќе области. Нивните спектакуларни таленти се всушност збир на богати, фино диференцирани способности од широк спектар, од апсолутна меморија, преку фасцинантна синестезија до молскавична пресметка.

Иако постои одредена заедничка поврзаност со аутизмот, официјалната психологија и медицината не ги групираат во иста група, савантизмот не е класифициран како болест. Терминот растројство за савантизам и други ментални нарушувања се користи во класификациите за да се избегнат поголемите проблеми со користење на термини како што се болест или состојба на болест.