БРАЌАТА ЈА ОТКРИЈА ТАЖНАТА ВИСТИНА / Српските фолк пејачи Дејан и Саша Матиќ раскажаа како го изгубиле видот: „Сакаа да направат некакви експерименти врз нас“

На прашањето дали е вистина дека имал можност за операција и да си го врати видот, но дека тоа не го направил поради Дејан, Саша вели дека тоа е лага.

Популарните браќа Дејан и  Саша Матиќ се родени на 26 април 1978 година во Дрвар. Сите наоди покажале дека се е во ред со бебињата, а потоа нивната мајка предвреме се породила. Бебињата веднаш биле сместени во инкубаторот. Неколку дена по раѓањето, се откри дека бебињата се слепи.

Години наназад се шпекулираше и пишуваше за нивната состојба, причините зошто тоа се случило и дали некои од нив „уште малку гледаат“. Конечно, по многубројните болни шпекулации за семејството, браќата Матиќ зборуваат на тема губење на видот.

Дејан никогаш не праша чија е вината, но тврди дека нечија вина е причината поради која тој и неговиот брат се слепи. “Тоа е невнимание. Сега, кој… Не навлегував во детали ниту прашував . Не навлегував во тоа дали е лекар или медицинска сестра. А дали беше невнимание, беше” – признал Дејан. На оваа тема зборуваше и Саша. На прашањето дали е вистина дека имал можност за операција и враќање на видот, но дека тоа не го направил поради Дејан, Саша вели дека тоа е лага.

„О, не, тоа е глупост. Сакаа да направат некакви експерименти врз нас. Нашите родители не го дозволија тоа, а ниту ние“, вели Саша. Како што нагласи, ова е последен пат да зборува за тоа.

„Не ми се допаѓа толку многу што луѓето зборуваат на оваа тема со години, а вие немате поим! Двете најлоши теми, оние кои најмалку не ми се допаѓаат се – дали сум во кавга со брат ми и што се случи со мојот видо. Моите пријатели и луѓето кои се во постојан контакт со мене, знаат како живеам и знаат дека го сакам овој живот најмногу на светот. Дали сум се лекувал и со кого сум се лекувал е моја приватна работа.Има една приказна кога еден од моите пријатели повикал такси, а тие го прашале: „Во кој правец одите?“, а тој рече: „Кому му е гајле за тоа освен мене?

Живеам нормално и не би го дал овој живот за ништо на светот“, заклучил Матиќ, пренесува Еспресо.