БРИТАНСКИ И ГЕРМАНСКИ ТАЈФУНИ ПРЕСРЕТУВААТ ДВА РУСКИ ВОЕНИ АВИОНА ЗА ПРВ ПАТ ВО МИСИЈА НА НАТО: Летаа во близина на Естонија

0

Британските и германските борбени авиони Еурофајтер 2000 пресретнаа руски летечки воздушен танкер ИЛ-78 во близина на естонскиот воздушен простор на Балтикот. Инаку, тоа е прво заедничко пресретнување на борбени авиони на двете воздухопловни сили како дел од мисијата на НАТО на Балтикот.

Како што беше наведено во вторник, на 14 март, два борбени авиони Еурофајтер 2000 Тајфун полетаа за да го пресретнат воздушниот танкер ИЛ-78 Мидас кој летал од Санкт Петербург кон руската ексклава Калининград.

Причината поради која полетале тајфуните е неодговорот на екипажот на рускиот авион на повикот на естонската контрола на летање.

Црна Гора, тајфун, ловец, јурофајтер

Како што е наведено, самото пресретнување било рутинско, но за прв пат по воздушната полиција над Балтикот, Германија и Велика Британија првпат го направиле тоа и заеднички ја извеле оваа операција.

По пресретнувањето на рускиот воздушен танкер ИЛ-78, двата Еурофајтери беа упатени да го пресретнат Ан-148 кој исто така леташе во близина на естонскиот воздушен простор.

Како што е наведено, германските тајфуни припаѓаат на 140 ескадрила на 71-от тактички воздушен полк Ритхофен.