Вака ќе знаете дали некој ви е искрен пријател: Владета Јеротиќ зс ,,црвените знамиња” кои покажуваат дека некој е неискрен (фото)

Познатиот психијатар, филозоф, теолог и писател Владета Јеротиќ со својата работа и знаење остави длабока трага во бројни научни области. Често зборуваше за меѓучовечките односи, љубовта, бракот, родителството, пријателството на разни предавања, форуми и емисии.

Барате луѓе да ве критикуваат

Цитатите на Владе Јеротиќ сè уште се читаат со задоволство, се слушаат во снимени емисии и се применуваат во животот. Кога станува збор за пријателите, Владета Јеротиќ велеше: „Побарајте луѓе кои ќе ве критикуваат праведно и ќе ви кажат нешто што ќе ве запрепасти и ќе речете: „ Благодарам, во право си, ќе видам како можам да бидам подобар. Вистинскиот пријател е искрен, не се преправа, па Јеротиќ велеше дека „учиме од непријателите, а не од пријателите“.

прегратка, пријатели, девојки, насмевка, среќа, радост

Како да разликувате вистински пријател од лажен

„Значи, кој е твојот пријател? Твојот пријател е тој што ти кажува приватно: „Што ти се случи вчера што го кажа тоа? Што се случи со тебе што го направи тоа?’ Овој друг пријател малку размислува, па вели: „Во право си, драг мој. Ви благодарам бескрајно.’ А ако бил само лажен пријател, ќе рече: ‘Треба да ми го кажеш тоа и мене! Од денес повеќе не си мој пријател’. Еве тест за пријателство. Слушнете од пријател, ако се осмели да ви каже. Еден пријател се плаши да ви ја каже вистината во лице. Се плаши да не го изгуби пријателот. Па, тогаш ќе слушнеме некоја вистина за себе од непријателот. Се разбира, делумно, затоа што и тие претеруваат. Тоа е разбирливо“, заклучи тој.