ВЕЛИКА БРИТАНИЈА ВЛЕГУВА ВО РЕЦЕСИЈА: Мрачна прогноза на ММФ – очекувајте го неочекуваното

Меѓународниот монетарен фонд малку ја зголеми својата перспектива за глобален раст оваа година поради „изненадувачки отпорната“ побарувачка во САД и Европа, пониските трошоци за енергија и повторното отворање на кинеската економија откако Пекинг ги олесни строгите ограничувања за Ковид-19.

ММФ соопшти дека глобалниот раст сепак ќе падне на 2,9 отсто во 2023 година, од 3,4 отсто во 2022 година, но неговите најнови прогнози покажуваат подобрување во однос на октомвриската прогноза од 2,7 отсто раст оваа година.

Главниот економист на ММФ, Пјер-Оливие Гуриншас, рече дека ризиците од рецесија се намалени и централните банки постигнуваат напредок во контролирањето на инфлацијата, но потребна е повеќе работа за да се задржат цените и дека може да дојде до нови нарушувања поради понатамошната ескалација на војната во Украина и Кина против ковид-19.

 Мора да бидеме подготвени и да го очекуваме неочекуваното, но ова може да претставува пресвртница, со достигнување на раст и пад на инфлацијата –  рече Гуринчас за изгледите за оваа година.

Во своите прогнози за БДП за 2023 година, ММФ рече дека сега очекува БДП на САД да порасне за 1,4 отсто, што е повеќе од прогнозата од 1 отсто во октомври и по раст од 2 отсто во 2022 година.

Еврозоната објави слични добивки, при што растот за Европа во 2023 година сега се прогнозира на 0,7 отсто, што е повеќе од 0,5 отсто во октомвриските прогнози, по растот од 3,5 отсто во 2022 година.

ММФ рече дека Европа се прилагодила на повисоките трошоци за енергија побрзо од очекуваното, а пониските цени на енергијата му помогнале на регионот.

Велика Британија е единствената голема напредна економија за која ММФ предвиде дека ќе биде во рецесија оваа година, со пад на БДП за 0,6 отсто, бидејќи домаќинствата се борат со зголемените животни трошоци, вклучувајќи енергија и хипотеки.

ММФ значително ја зголеми својата перспектива за растот на Кина во 2023 година, на 5,2 отсто од 4,4 отсто во октомвриската прогноза, откако политиката „нулта борба против Ковид“ во 2022 година ја намали стапката на раст на Кина на 3 отсто – темпо под светскиот просек за прв пат по повеќе од 40 години.