Вели дека го видел предлог-статутот на Здружението, Абази: Здружението добива надлежности во здравството, образованието и безбедноста

Заменикот Хаки Абази изјави дека го видел предлог-статутот за формирање Заедница на општини со српско мнозинство, неодамна претставен од меѓународни дипломати.

Впрочем, Абази тврди дека овој нацрт е веќе финализиран и прифатен од премиерот на државата Албин Курти.

„Го видов предложениот нацрт-статут. Го видов и точката седум е сосема нова против договорот 2013-2015 година. Во рамките на дефиницијата за самоуправување, Здружението презема надлежности во здравствениот сектор, образовниот сектор и безбедносниот сектор. Здружението влијае и на централно ниво. Всушност, тоа веќе не е нацрт, не треба ни да ја дезинформираме јавноста. Тоа е конечниот предлог, кој беше испратен на маса од европските лидери и беше прифатен од Курти“, изјави Абази во Тво1.

Понатаму, Абази рече дека се уште не се знае дали институциите на Косово имаат право и капацитет да испратат таков документ до Уставниот суд.

„Сега имаме работа со многу деликатен процес кој го поставува прашањето дали ќе може да се испрати до Уставниот суд… Такво нешто е направено намерно, да се затвори можноста за испитување и преиспитување на Се бара нивото на Косово и итно извршување“, нагласи Абази.

Исто така, Абази тврди дека од текстот што го видел немало упатување да се обрати до Уставниот суд за толкување.

Косовскиот премиер Албин Курти изјави дека нацртот предложен од ЕУ и САД е понапреден од оној според договорот од 2013 и 2015 година, порачувајќи дека ќе биде упатен и до Уставниот суд за толкување.

Курти рече дека необјавувањето е барање на меѓународните партнери.

Овој предлог-статут, како што се тврди, го видел претседателот на ААК, Рамуш Харадинај, по средбата што ја одржа во вторникот со пратеникот на Европската унија за дијалогот Косово-Србија, Мирослав Лајчак.

Но, првиот човек на ПДК, Мемли Красниќи и потпретседателот на ЛДК, Љутфи Хазири, кои беа на истата средба, изјавија дека не им бил претставен нацрт-статутот за Здружението.