ВИДЕО | ОПЕРАЦИИТЕ ВЕЌЕ ЗАПОЧНАА !? Хамас ги објави привите снимки од нивното тајно оружје

Хамас прикажа промотивно видео од неговото водено торпедо „Ал-Асеф“.

Локално произведено оружје наводно било користено против повеќе израелски цели. Ова е првото видео на кое се гледа ваков тип на оружје во служба на Хамас, а објавената снимка можете да ја погледнете ОВДЕ.

Хамас сподели малку информации за оружјето. Сепак, анализата на видеото открива неколку детали.

Се чини дека станува збор за основно полупотопно беспилотно подводно возило (UUV). Предниот дел има рудиментиран осигурувач за удар за скромна големина на експлозивна боева глава. Воден е од камера во стилот на камерите „Go-Pro“ која е поставена блиску до телото. Ова сугерира само многу плитко нуркање за време на нападот, повеќе полупотопно од вистинско подводно возило.

Телото со налик на торпедо е метално, што овозможува скромна длабочина на нуркање. Можно е да е составен од цилиндри со компримиран гас. Се чини дека нема софистициран пловен систем, така што длабочината на нуркањето веројатно е контролирана од големите површини на задната страна. Задниот дел (пропелер) и обвивката можеби се симнале од старото нуркачко погонско возило (DPV).

Не е јасно дали користи батерии за погон или некој облик на мотор со внатрешно согорување. Меѓутоа, шупливото црево се протега по надворешната страна на возилото. Ова го подразбира второто, мотор со внатрешно согорување, веројатно бензин. Ако е така, тогаш моторот е приближно со иста големина како и моторите на беспилотни летала (UAVs).

На видеото се гледаат четворица нуркачи на Хамас од бригадата Ал-Касам како носат оружје во водата. Очигледно ова е користено за време на нападот на Хамас врз Израел од Појасот Газа на 7. октомври 2023 година. 

Овој факт е непроверен, но јасно е постоењето на оружје. Врз основа на достапните видео докази, направени се најмалку две оружја, но можеби и повеќе.