ВИДЕО: Се појави снимка од ранетиот Вахид Халилхоџиќ: “Бегај дома! Ќе те убијат”

0

Популарниот Ваха во кариерата ги водеше Динамо, ПСЖ, Нант и неколку репрезентации, а последен пат како тренер работеше во Мароко.

Легендарниот фудбалер на Вележ и денес признат светски селектор Вахид Халилхоџиќ имаше бурна животна приказна. На интернет се појавија воени снимки кога популарниот Ваха зборуваше за медиумите откако беше ранет во дворот од сопствената куќа, пренесува N1. Јутел тогаш од Мостар извести за повредата на Халилхоџиќ, а потоа легендарниот фудбалер на Вележ му раскажа на новинарот Омер Ватриќ како животот му е во опасност.

Во моментот на тоа големо пукање бев пред моето кафуле. И го видов тоа пукање од правец на мојата куќа. Разговарав со сопругата, која ми кажа дека околу мојата куќа има многу пукање. Без многу размислување, влегов во мојата кола и забрзано тргнав кон Рондо најбрзо што можев. Кога стигнав до кружниот тек, видов многу вооружени луѓе. Лево ми беше војската зад Платано. Можеби 15 до 20 луѓе со вперени пиштоли. Од другата страна беше резервната полиција со три патролни возила. Во тој момент влегов меѓу нив, иако во тој момент немаше пукање. Пукањето целосно престана.

Се обидов да воспоставам врска меѓу командантот на четата и резервниот состав на милицијата, па се упатив кон војската обидувајќи се да се претставам – рече Халилхоџиќ од болничкиот кревет. Ваха сакаше да ги убеди луѓето дека војната е бесмислена, а потоа им рече: – Престанете да пукате, ќе има војна, сите ќе загинеме. Во тој момент војникот кој беше најблиску до мене рече: „Престани, ќе пукам, ќе те убијам!“. Продолжив да одам со надеж дека ќе ме препознае, сакав да ме препознае и да види дека не сум вооружен. Зад него друг војник со остар тон ми рече: „Ако ми се приближиш малку, ќе пукам и ќе те убијам, бегај дома“. Во тој момент, зад мојот грб, од резервната полиција ми велеа: „Ваха, бегај дома, ќе те убијат“. Кога се свртев, тие двајца војници ме вперија и ме погодија во рамото. Мислев дека ќе ме убијат – му изјави тогаш Халилхоџиќ на новинарот.