(ВИДЕО) Соборен е светскиот рекорд за решавање на Рубикова коцка. Времето може да ве изненади

21-годишниот Макс Парк од Калифорнија го собори светскиот рекорд за решавање на Рубиковата коцка за 0,34 секунди побрзо од претходниот рекорд.

3,13 секунди 

Парк ја реши Рубиковата коцка за неверојатни 3,13 секунди, а толпата што го гледаше подвигот целосно дивееше кога тајмерот запре.  

Парк го сподели видеото на Твитер со натпис: „Светскиот рекорд на Рубикова коцка 3×3 (3,13) собори рекорд стар 4 1/2 години (3,47). 

Вирално видео 

Видеото е прегледано повеќе од два милиони пати, а луѓето се восхитуваа на неговата вештина и достигнување. 

„Највозбудливите 3.134 секунди од мојот ден“, напиша еден твитер. 

Ги сакав искрените реакции од другите. 

 „Не би можел да решам Рубикова коцка за 3,14 часа“, се пошегува трет. 

Му бил дијагностициран аутизам
Според Гинисовата книга на рекорди, на Парк му бил дијагностициран аутизам на две години, а неговите родители ја поддржале неговата страст за решавање на коцката.

„Се покажа како добра терапија за Макс да се дружи и да ги зајакне своите вештини“, рекоа еднаш.

Досегашниот рекорд
Инаку, светскиот рекорд од 2018 година го држеше Кинезот Јушенг Ду со споменатите 3,47 секунди.