Вие сте во голема опасност ако го правите ова додека користите Интернет

Според извештајот на Dashlane, компанијата која стои зад популарниот менаџер за лозинки со исто име, има позитивен тренд кога станува збор за безбедноста на лозинката, но се уште има простор за подобрување. На глобално ниво, 44% од лозинките се користат на повеќе сметки, со што се изложени на ризик тони чувствителни податоци.

Анализата на лозинките на 19 милиони корисници и 22.000 клиенти спроведена од компанијата покажа дека повторната употреба на лозинката е сè уште присутна. Повторната употреба на дури и силни и комплицирани лозинки ги остава сметките отворени за напади доколку не се заштитени со повеќефакторска автентикација (MFA).

Уделот на повторна употреба на лозинка останува на или над 44% во сите региони. Со оглед на тоа дека секој човек има во просек 227 сметки, нереално е да се очекува дека секој од нив е соодветно заштитен.

„Без оглед на тоа дали лозинките на корисниците се силни или не, повторно употребената лозинка може да има домино ефект: ако една сметка е компромитирана, сите тие би можеле да исчезнат, особено без MFA“, рече Дашлејн.

Силните лозинки во комбинација со MFA се добар избор, но Dashlane мисли дека иднината е во клучевите за пристап, кои се сметаат за „безбедна, лесна за употреба и отпорна на фишинг замена за лозинките“.

Сепак, клучевите за пристап нема целосно да ги заменат лозинките некое време. На клучевите за пристап што користат отпечатоци од прсти, скенирање на лица, пин-кодови и други методи за отклучување уреди и сметки, често немаат поддршка за многу апликации, особено за наследените апликации, бази на податоци, протоколи и ресурси.