ВЛАДАТА НА КУРТИ НИКОГАШ НЕ БИЛА ПООДГОВОРНА Хоти: Косово е во понеповолна позиција во однос на процесот на дијалог и односите со САД

0

Поранешниот премиер и заменик на Демократскиот сојуз на Косово, Авдулах Хоти , вели дека условите поставени од премиерот Аљбин Курти не се важни во актуелната расправа за Заедницата на српските општини.

Хоти во интервју за Гласот на Америка рече дека промената на форматот на дијалогот со Србија од страна на владата на Курти го променила пристапот кон дијалогот. Тој рече дека на политичкиот спектар на Косово е да преземе одговорност и да продолжи напред во процесот на дијалог, вклучително и ЗСО . Хоти вели дека Косово никогаш во својата историја не било во понеповолна позиција во однос на процесот на дијалог и односите со Соединетите Американски Држави .

Колку е реално исполнувањето на условите што ги постави премиерот Курти за формирање на ЗСО?

Мислам дека тие не се релевантни за дискусијата што се води. Косово го започна процесот на дијалог во 2011 година, во 2013 година беше потпишан генерален договор, а потоа беа потпишани многу договори во различни сектори кои го проширија суверенитетот на Косово на целата територија до тој степен што денес Косово има Канцеларија за врски во Белград. Сега сме во критична фаза од дијалогот, кој, искрено, имаше многу добра структура во претходната влада. Но, оваа влада го смени форматот на дијалогот. Се наоѓаме во критична точка каде што мора да направиме голем чекор напред. Што се однесува до Унијата, тоа е договор од 2013 година што беше ратификуван во Собранието, со што стана обврска на Косово. Ова е начелниот договор од 2015 година. година во која се вели дека Статутот на Заедницата добива одобрение од Уставниот суд пред да биде донесен од Владата и тоа се континуираните изјави на нашите партнери Обединетите нации и САД што се однесува до Заедницата, кои значи дека нема да биде структура надвор од Уставот на Косово. Сега е наша одговорност како политички спектар да преземеме одговорност за Косово и да продолжиме напред во процесот на дијалог, вклучително и ЈСО.

Пред да продолжиме со ЗСО, за што зборувате кога велите дека промените на форматот што ги направи актуелната влада имаат толку големо влијание врз пристапот кон овие прашања?

Дијалогот беше блокиран во 2018 година, ако се сеќавате кога владата на Харадинај воведе данок од 100 отсто за стоките од Србија. Кога бев премиер ја договоривме Рамката на Конечниот договор за меѓусебно признавање и нормализација на односите и почнавме да преговараме и затворивме некои поглавја од тој договор. Во оваа влада форматот е сменет, стигнаа до некои точки пред две години кога го почнаа дијалогот во Брисел по преземањето на функцијата, точки кои всушност целосно го сменија пристапот кон дијалогот, а потоа и кон меѓународниот развој, се разбира со војната. во Украина и развојот во регионот создаваат друг контекст.

Албин Курти

Добрата работа е што сега го имаме целосното внимание на меѓународните партнери да ставиме крај на прашањата што ги имаме со Србија. Предлогот што ни беше понуден, иако премиерот никогаш не го официјализираше, бидејќи не беше пријавен во Собранието, иако даваше коментари во последните месеци од минатата година, е чекор што треба да го земеме предвид. Потребно е политичкиот спектар да се здружи, заедно да разговараме за тоа. Создадете ја потребната политичка и социјална кохезија за напредок. Исто така, точно е дека Косово во својата историја никогаш не било во понеповолна позиција во однос на процесот на дијалог и односите со Соединетите Американски Држави.

Со оглед на тоа што деновиве најголем акцент е ставен на ЗСО, од ваша гледна точка, како треба да се спроведе овој договор?

Заедницата стана дел од уставниот поредок на Косово, одговорност на носителите на институциите е да обезбедат овие меѓународни обврски што ги доби Косово, а кои станаа дел од уставниот поредок, да се спроведуваат во тесна соработка со меѓународните партнери и се осигура дека тие се спроведуваат во рамките на косовскиот устав.

Што се однесува до ЗСО, како што рековме претходно, Вашингтон даде гаранции дека нема да се претвори во „Република Србија“. Дали мислите дека ветувањето на Вашингтон е доволно за да се смири загриженоста во овој поглед?

Во 1999 година Вашингтон побара од нас да го потпишеме договорот од Рамбује , со ветување дека Србија ќе биде бомбардирана. Американскиот претседател во Тирана изјави дека доста е и дека Косово мора да стане независно, а Косово стана независно. Партнерството што го имаме со Соединетите Држави е егзистенцијално, тоа не е само дипломатско партнерство како што можеме да имаме со многу други земји низ светот кои не признаа, тоа е егзистенцијално партнерство. Блиските односи со САД се суштината на самото постоење на Косово.

Американските и западните дипломати генерално инсистираат да се најде модел за Косово врз основа на европските модели за создавање на ЈСО, но ниту една влада досега не претставила таков модел, вклучително и вашата. Зошто?

Нема други модели. Моделите се во рамките на уставот. Тоа е потпишаниот договор од 2013 година, тоа е втор договор од 2015 година, тоа е одлука на Уставниот суд, за договорот за Заедницата. Потребно е имплементација во пракса и преземање на одговорност од страна на носителите на институциите.

Зборувам повеќе за модел кој можеш да го базираш…?

Модели нема, моделот е потпишан, одлуката на Уставниот суд е таа што мора да се земе предвид во пракса. Мојот впечаток е дека носителите на институциите се кријат зад овие популистички догми на Заедницата наместо да преземат одговорност за подобрување на процесот на дијалог, наместо со голема државна одговорност да го разгледуваат француско-германскиот предлог или европскиот предлог како што се нарекува. да го споделиме договорот со Србија со политичките партии, да разговараме со граѓаните, да го информираме Собранието и да видиме како може да се постигне потребната кохезија и општ консензус, не само политички, туку и социјален затоа што треба да постигнеме општествен консензус, не само меѓу Албанците , но меѓу сите граѓани кои живеат во Косово.

И токму во овој контекст што го кажувате, за поделбата на одговорностите и соработката, каква улога игра опозицијата, а можеби и вашата партија во решавањето на актуелната ситуација?

Мојата опозициска партија е најконструктивната партија во сите процеси. Историски гледано, ние ставивме печат на настаните што се случија на Косово. Ние во опозиција и сега се обидуваме да ја поддржиме власта да ја сноси таа одговорност, која не е само нивна, туку сега тие се носители на институциите и мора да одат напред.

Собрание на Косово

Косово никогаш немало поддршка, поконструктивна опозиција. Косово никогаш немало понеодговорна влада да ги придвижи процесите напред. Ние сме во критична фаза, се надевам дека во наредните недели ќе се одржи многу значајна дебата во институцијата, во Собранието на Косово за да се договориме како понатаму.

Има и такви кои можат да кажат дека во овие критични моменти посоодветна би била поконструктивна и покооперативна опозиција со оглед на тоа колку е акутна ситуацијата во овој момент.

Мислам дека тоа се догми на локалната политика, потребна ни е координација на активностите, координација со нашите меѓународни партнери како понатаму, кои се придобивките на Косово од прифаќањето на предлогот што ни беше даден, што можеме да извлечеме од тој предлог . Јасно е дека овој предлог не е идеален, идеалот е меѓусебно признавање, конечен договор, но мора да ја отвориме дискусијата и да го најдеме најдоброто можно решение.